Parkanová dnes ve sněmovně nebyla. Kde je, tázali se novináři

14.06.2012 19:51

Zatímco místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes znovu postavil na stranu své partajní kolegyně Vlasty Parkanové a žádost policie o její vydání k trestnímu stíhání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA označil za policejní zvůli, sama Parkanová se dnes ve sněmovně vůbec neobjevila. "Je to pochopitelné," znělo dnes ze zákulisí dolní komory.

Parkanová dnes ve sněmovně nebyla. Kde je, tázali se novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně PS PČR Vlasta Parkanová

Sněmovní schůzi a také interpelace dnes „táhli“jako řídící schůze jen Miroslava Němcová (ODS) s Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Parkanová od chvíle, kdy prasklo její možné policejní obvinění, tedy od včerejšího poledne, absentuje.

Lubomír Zaorálek ji ale přitom ráno neomluvil. „Sdělím vám omluvy. Omlouvají se Pavel Bém, Vlasta Bohdalová, Jan Bureš, Ivan Fuksa, Michal Hašek, David Kádner, Rom Kostřica, Pavel Kováčik, Soňa Marková, Alfréd Michalík, Josef Novotný ml., Jaroslava Schejbalová, Pavel Staněk, Pavel Suchánek, Josef Tancoš. Pak tady mám omluvy členů vlády: Leoš Heger, Tomáš Chalupa, Kamil Jankovský, Miroslav Kalousek, Martin Kuba, Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra,“ řekl Zaorálek v 9:00 hodin poslancům.

„Dnes jsme ji vůbec ve sněmovně neviděli,“ sdělili později odpoledne ParlamentnímListům.cz poslanci z KSČM Jiří Dolejš a Miroslav Opálka. „Ona tam ale nebývá, když schůzi neřídí. Že tam teď není, to je asi vzhledem k její situaci pochopitelné,“ dodal pak Opálka.

„Ona se v tom všem asi potřebuje zorientovat, tak proto tu dnes nebyla. Je jí jasné, že kdyby přišla, tak by se kolem ní strhla mela,“ znělo pak dnes ve sněmovně mezi novináři.

Čtěte vše o kauze kolem nákupu letounů CASA

Parkanová naposledy hlasovala ve středu v 11.23 hodin o novele o důchodovém pojištění. Od té doby je u jejího jména podle webové stránky Poslanecké sněmovny, že je jako poslankyně "nepřihlášena".

Jenže Zaorálek s Němcovou tak zbyli sami dva, kdo vůbec může nyní v dolní komoře schůzi řídit. A to poslance čeká v pátek pěkná mela a dokonce možná i blokování sněmovny ze strany ČSSD kvůli církevním restitucím. 

Klasnová rezignovala v dubnu

Původně byli místopředsedové sněmovny tři. Kateřina Klasnová (VV) se ale své funkce vzdala letos 23. dubna. Uvedla tehdy, že odmítá "kupčení" s funkcemi, které nastalo po rozštěpení VV při jednáních o další podpoře nynější vlády. Poslanci se poté dohadovali, zda mají za Klasnovou zvolit dalšího místopředsedu, a to pro případ, že by jeden z nich onemocněl. Věc ale nakonec nechali být. Teď se však tato situace může ukázat jako vážná.

Sociální demokracie dnes dokonce vyzvala Parkanovou ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky, aby rezignovala na post místopředsedkyně sněmovny úplně.

Policie podezřívá Vlastu Parkanovou z toho, že coby ministryně obrany neopatřila návrh na nákup letounů CASA znaleckým posudkem na cenu. Měla tak stát připravit o 658 miliónů korun.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude o vydání Parkanové policii jednat příští středu. O případném vydání Parkanové pak definitivně rozhodne sněmovna s nevětší pravděpodobností na červencové schůzi. Mandátový a imunitní výbor dává v takových případech doporučení.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…