Pečujte o vlasy dle jejich typu

13.09.2016 0:00

Péče o vlasy v dnešní době kolikrát připomíná spíše alchymii. Každému vyhovuje něco jiného a občas je třeba dlouho hledat, než konečně objevíte vlasovou kosmetiku přesně pro vás.

Pečujte o vlasy dle jejich typu
Foto: dodavatel TZ
Popisek: vlasy

Výchozím bodem je znát svůj typ vlasů. Znáte ten svůj?

Vlasy mastné

To, jak se mastí vlasy, určuje tvorba kožního mazu a tu ovlivňuje několik faktorů. Na internetu se často dočtete, že produkce kožního mazu je vám dána do vínku již od narození a dá se s tím těžko bojovat. A přestože na tomto tvrzení zrnko či dvě pravdy najdete, můžete to ovlivnit. Nejprve je třeba si uvědomit, že vlasy se o sebe dokázaly postarat v době, kdy žádné šampony nebyly a pravděpodobně by to zvládly i teď. To znamená, že pokožka hlavy produkuje tolik kožního mazu, kolik uzná za vhodné, aby vlasy ochránila. Pokud například používáte nešetrnou vlasovou kosmetiku plus na sebe často útočíte chemickými barvami, fény, žehličkami a dalšími vymoženostmi, které vlasy oslabují a přesušují, je třeba vzít na vědomí, že si těmito zásahy vlasy vlastně mastíte sami. Řešením však není bolestné prodlužování intervalů mezi jednotlivým mytím, jak se mnohdy uvádí, ale spíše omezení chemických zásahů do pokožky hlavy. Nejlépe vám budou sedět vlasové produkty určené pro každodenní používání. Doporučit můžeme bylinkový šampon z řady Every day od vlasové kosmetiky Nouvelle. Ten šetrně myje a přitom plně respektuje přirozenou rovnováhu vlasů a pokožky hlavy. Zároveň působí antibakteriálně a vlasy chrání a hydratuje. Co se týče dalších produktů, není vhodné vlasy zatěžovat velkým množstvím vlasové kosmetiky. Omezte tedy její používání na šampon a občasnou hydratační masku, kterou nanášejte pouze do délek a nikdy ke kořínkům vlasů. Místo kondicionéru můžete zkusit použít například jablečný ocet, který si pro své zázračné účinky vychvalují ženy po celém světě. Po mytí smíchejte jednu lžíci jablečného octu s půl litrem vody a vlasy tímto roztokem spláchněte. To, zda budete následně ještě oplachovat čistou vodou, už záleží čistě na vás. Pokud se vám však budou vlasy zdát na omak mastné, zkuste zvýšit poměr vody. Dále je třeba minimalizovat úpravu teplým vzduchem, jako je fén, žehlička či kulma. Pokud vám to možnosti dovolí, nechávejte vlasy volně uschnout.

Vlasy suché

Dalším extrémem jsou vlasy suché. Nutno však podotknout, že na suchých vlasech se stejnou měrou podepisuje nejen nevhodně zvolená kosmetika a chemické zásahy, ale také životospráva. Pokud se vám vlasy lámou, nejsou pružné a již pár hodin po umytí vypadají jako sláma, hledejte nejprve chybu v tom, co jíte. Na vině může být přehnaná konzumace v rychlých občerstveních a chemicky zpracované polotovary. Doplňte svůj jídelníček o potraviny obsahující nenasycené mastné kyseliny. Mezi ně se řadí zejména ryby, oříšky, semínka a kvalitní rostlinné oleje. Pomoci si můžete i pravidelnou dávkou vitaminů obsahujících rybí tuk, které seženete v každé lékárně. Co se kosmetiky týče, zaměřte se spíše na hydratující produkty a pravidelně si dopřávejte masky na vlasy. Nám nejvíce vyhovuje obnovující výživná maska s keratinem z řady Double Effect.  Pokud holdujete doma připraveným vlasovým zábalům, přímo zázračná je kombinace kokosového oleje, vaječného žloutku a avokáda. I zde však platí, že je třeba vyhnout se pravidelnému fénování a žehlení vlasů. A pokud vám nic jiného nezbývá, používejte alespoň séra, která vlasy před vysokými teplotami ochrání.

Vlasy normální

Majitelů normálních vlasů je jako šafránu. Pokud mezi ně však i přesto patříte, máte naše gratulace a uctivé poklony. Normální vlasy se lámou minimálně, konečky jsou zdravé a ne roztřepené. Nemyté vydrží klidně i více jak čtyři dny a není třeba jim věnovat tolik péče. Čas od času si však přesto dopřejte hydratační masku na vlasy či zábaly z henny, abyste je udrželi ve skvělé kondici. Pokud si však například přejete ještě zvýšit jejich kvalitu, zkuste přejít na čistě přírodní šampony nebo je jednou za čas umyjte bylinkovými roztoky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…