Pijte nápoje, které nezvýší vaši hmotnost

21.09.2012 0:00

Pitný režim je velmi důležitý obzvláště v létě, kdy vysoké teploty mohou způsobit i srdeční kolaps. Hodně pít by měli všichni, ale zvláště děti a senioři.

Pijte nápoje, které nezvýší vaši hmotnost
Foto:
Popisek:

Ne každý nápoj je ale vhodný k zařazení do pitného režimu. To, co nám chutná, nám nemusí zároveň také prospívat. V nápojích se může skrývat řada nežádoucích a nadbytečných kalorií.

Zkušenosti ukazují, že v horkých letních dnech je k pití nejvhodnější obyčejná voda. Zvláště tehdy, bojujete-li s nadbytečnými kilogramy, měli byste  být obezřetní. Nápoj obsahující příliš mnoho kalorií nejenže žízeň nezažene, ale může vám v tomto ohledu výrazně uškodit, pokud si neuvědomíte, že jím porušujete svůj dietní režim.

Sladké limonády mohou obsahovat až 410 kalorií v jednom litru, což je asi 20 kostek cukru. Výjimkou nejsou ani ovocné džusy, o kterých si myslíme, že nám prospívají. Také ovoce obsahuje dost cukru, takže i přírodní šťávy, které si doma připravíme sami nejsou bez nebezpečí pro naši linii.

Voda je ideálním nápojem v horkých dnech, neboť neobsahuje žádné kalorie a zažene žízeň. U balených vod bychom měli volit ty neperlivé. Poslední testy prokázaly, že obyčejný "kohoutí pramen", neboli voda z kohoutku neobsahuje žádné škodliviny a má mnohem lepší parametry, než vody balené.

Ten, kdo nechce pít pořád jen obyčejnou vodu, měl by ji střídat s nízkokalorickými nápoji ochucenými umělým sladidlem, s přírodními minerálkami vhodného složení nebo studeným neslazeným čajem.

Věnování pozornosti tomu, co pijeme po celý rok a obzvláště v horkých letních dnech se nám vyplatí. Nejenže dostatečně hydratujeme organismus, ale pití nám může pomoci  udržet si ideální váhu a významně snížit nadváhu či obezitu, které jsou jedním z klíčových faktorů vzniku většiny civilizačních onemocnění.

A ještě něco. U pití platí také heslo "na množství nehleďte". V teplých dnech bychom měli vypít nejméně dva litry vhodné tekutiny, abychom se vyhnuli dehydrataci, která je příčinou bolestí hlavy, snížené výkonnosti a nedostatku energie.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…