Plán Véček: Sloučit ministerstva a místo Kubiceho na vnitro Chalupu

09.01.2012 15:56

Úvahy Věcí veřejných (VV) o slučování ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí se podle informací ČTK zřejmě dotýkaly i ministerstva vnitra. Podle této představy VV by se nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) měl přesunout do čela resortu vnitra, odkud by tak odešel nynější nestranický ministr Jan Kubice. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes nápad označil za "nesmysl".

Plán Véček: Sloučit ministerstva a místo Kubiceho na vnitro Chalupu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Nové ministerstvo, vzniklé sloučením toho svého a životního prostředí, by měl podle představ nejmenší vládní strany dál vést ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Předseda vlády už v neděli poznamenal, že za návrhy VV na slučování ministerstev vidí spíše snahu otevřít znovu otázku personálních změn ve vládě. Podle něj ale není na podobné "dětinské hrátky" čas ani prostor.

Personální hrátky VV

Dnes odpoledne se schází špičky koaličních stran ve formátu K9, aby jednaly o církevních restitucích. Věci veřejné, kterým vadí, že není jasné, odkud se peníze pro církve budou v příštích letech brát, v sobotu navrhly sloučení státních institucí, kterým by údajně mělo být možné ušetřit. Oficiálně vedení VV podrobnosti nesdělilo, média ale už v sobotu uvedla, že cílem je sloučení ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí. Informaci dnes ČTK potvrdil vlivný člen VV.

Koaliční partneři ale reagovali odmítavě a zdůrazňovali, že nelze spojovat otázku personálních změn ve vládě s dohodou o církevních restitucích, kterou tři vládní strany už se 17 českými církvemi definitivně uzavřely. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by VV měly "zanechat personálních hrátek" a smlouvu s církvemi naplnit.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Věcem veřejným vadí, že podle nich ministr financí nedostatečně vysvětlil, kde na finanční část vyrovnání s církvemi vezme stát peníze. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale podle svých slov nemůže přesně vyjmenovat zdroje financí, z nichž bude stát peníze církvím vyplácet v následujících 30 letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…