Plastické operace pro starší a pokročilé letí

14.04.2012 0:00

Tages Anzeiger: Silikonová ňadra v osmdesáti: Žádný problém! V Evropě a ve Spojených státech se průmysl plastické chirurgie aktivně poohlíží po nové klientele...

Plastické operace pro starší a pokročilé letí
Foto:
Popisek:

Starších lidech, kteří mají spoustu času a dost peněz na to, aby je utratili za vyhlazení obličeje, zpevnění bříška a poslední snahu získat ztracený sex-appeal, napsal švýcarský list Tages Anzeiger.
   
Obvykle když se plastické operace dostanou do hledáčku médií, jde o případy, kdy si dvanáctiletá dívenka nechá upravit nos, anebo teenagerka zvětšit ňadra silikonem. Ale dojem, že se průmysl kosmetické plastické chirurgie zaměřuje na mladší populaci, je zavádějící. Naopak, tento boj o nové klienty míří opačným směrem věkového spektra. A nejen to. Podle posledních dostupných údajů jsou ti, kdo se rozhodnou nechat operativně vylepšit, čím dál tím starší, a to nejen v USA, ale také v Evropě.
   
Seznamte se s třiaosmdesátiletou Marií Kolstadovou z Kalifornie. Tato dvanáctinásobná babička a třináctinásobná prababička nedávno upoutala pozornost sdělovacích prostředků coby nejstarší žena, která si nechala voperovat prsní implantáty. A rozhodně se nijak neostýchá ukazovat bulvárním deníkům svůj nově vylepšený výstřih.
   
V den, kdy se nechala operovat, jí jedna z jejích dcer řekla, že ji ta operace zabije. Ale ani to Kolstadovou nezastavilo a rozhodně toho nelituje. Život s novými ňadry za 5000 dolarů je podle jejích slov lepší než kdy předtím. Obráží televizní talkshow a vysvětluje, jak její "dvě holky" ztratily s věkem objem, ale teď jsou znova v nejlepší kondici.
   
Případ Marie Kolstadové může být poněkud extrémní, ale i tak odráží nejnovější trend plastické chirurgie. Pokud tradiční zákazníci tohoto odvětví, tedy lidé po třicítce a čtyřicítce, se především snaží zastavit stárnutí, tato nová skupina klientů chce dostat zpátky své mládí. V USA nyní lidé starší 65 let představují osm procent klientely na klinikách plastické chirurgie.
   
Statistiky Americké společnosti pro plastickou chirurgii z roku 2010 uvádějí, že téměř 700.000 operací bylo provedeno na pacientech starších 65 let. Stárnoucí generace populační exploze má nyní evidentně čas i peníze na to, aby se vypulírovala na zlaté roky.
   
A stejný trend se objevuje v Evropě. Například v Německu je podle Německého svazu estetické plastické chirurgie (DGÄPC) 7,4 procenta těch, kdo jdou pod nůž plastického chirurga, starších 60 let. Pro ženy nad šedesát je nejběžnějším druhem zákroků facelift, zpevnění kůže kolem očí a injekce na vyhlazení vrásek. Mezi muži pak převažuje zpevnění břicha a operace očních víček.
   
Na německé internetové stránce www.senioren-ratgeber.de uvádí jeden z nejrenomovanějších místních plastických chirurgů Joachim von Finckenstein tuto informaci: "V zásadě rizika plastické chirurgie u starších pacientů nejsou větší než u mladších." Dodává ovšem, že čím starší pacient, tím déle bude trvat hojení pooperačních jizev. Ale chirurgické zákroky na starších pacientech podle něj mají i své výhody. "Na facelift je lepší být starší, protože pak jsou jizvy prakticky neviditelné," prohlásil.
   
Ať už sdílíme tento optimismus nebo ne, zůstává skutečností, že v nadcházejících letech plastičtí chirurgové zažijí podstatně stoupající počet starších pacientů z generace narozené v letech 1946 až 1964. Tihle "noví senioři" jsou jako Marie Kolstadová: věk pro ně nepředstavuje problém a jejich náhled na krásu a stárnutí bude nadšeně podporován průmyslem plastické chirurgie.
   
Jen se nejspíš většina starších žen nevydá stejnou cestou jako Marie Kolstadová, a namísto operativního zvětšení si své "holky", které se často s věkem stávají většími a těžšími, raději nechají zmenšit.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…