Pokusili jsme se o rozhovor s miliardářem Bakalou. A takhle to dopadlo

09.11.2011 17:51

Miliardář Zdeněk Bakala se na akci lobbující za transparentnost veřejných zakázek oháněl nejen kritikou neprůhledného financování a vládou korupce, ale i velmi pozitivními hodnoceními žurnalistů. O tom, že přísloví šedá je teorie, zelený strom života, se však vzápětí přesvědčila redaktorka ParlamentníchListů.cz. Miliardář se s ní rezolutně odmítl bavit. Akce pořádaná sdružením Bílá lilie, na níž byla udělena i stejnojmenná cena, se zúčastnil i exprezident Václav Havel. Ten měl problémy nejen se zdravím, ale i s technikoou.

Pokusili jsme se o rozhovor s miliardářem Bakalou. A takhle to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Po podnikateli Andreji Babišovi, který nedávno představil svou iniciativu Ano 2011, s níž chce v budoucnu proniknout i do politiky, se do role hlídacího psa korupčního jednání postavil i další čelný zástupce tuzemské soukromé sféry, Zdeněk Bakala.

Ten se skrz obecně prospěšnou společnost Bílá lilie rozhodl bojovat zejména s netransparentností zakázek a korupcí ve státní sféře i politice. Ve středu tak stejnojmenné ocenění udělil společně s exprezidentem Václavem Havlem, s nímž dlouhodobě spolupracuje, bývalému poslanci ODA Oldřichu Kužílkovi.

Více čtěte:

Už před tiskovou konferencí, na níž Kužílkovo ocenění oznámil, Bakala rozdával úsměvy na všechny strany a družně se bavil i s řadou zahraničních hostů, kteří byli na akci Bílé lilie pozváni.

Úsměv ze rtů mu nezmizel ani během celého brífinku. Chvílemi si sice lehce nervózně otíral čelo, sundaval a posléze i čistil brýle, radostný výraz jej ale neopouštěl.

Korupce jako hydra. Je všude

Až do chvíle, než se dostal ke slovu. V tu chvíli zvážněl, neboť přistoupil k řešení palčivého tématu. "Státní politiku v Česku určuje korupce. Už nejde jenom o malé úplatkářství, ale hydru, která nám Českou republiku rozedírá pod rukama," upozornil Bakala. Právě jeho sdružení tak chce s podobnými tendencemi bojovat. Stejně jako novináři, které podnikatel pochválil. Právě oni prý s úplatkářstvím bojují skrz odhalování nejrůznějších kauz.

Více o Zdeňku Bakalovi

Mám rád novináře. S některými raději nemluvím

I přesto, že Bakala novináře vylíčil v tom nejlepším světle, v praxi se jako jejich přítel neukázal. Právě ParlamentníListy.cz se totiž se svou snahou položit mu několik otázek se zlou potázaly.

Usměvavý Bakala byl zprvu evidentně natěšen a naladěn na rozhovor, na členku redakce se příjemně smál. Poté, co však uslyšel název média, výrazně otočil.

Úsměv vystřídal vztek. Vám nic neřeknu

On, i jeho mluvčí Tomáš Klvaňa (neúspěšný lobbista za radar, někdejší  mluvčí prezidenta republiky, pozn. red.) zvážněli a rezolutně odmítli zodpovědět jakýkoliv dotaz. I přesto, že do chvíle, než uslyšeli název redakce, byli k verbální komunikaci s její příslušnicí evidentně velmi svolní.

Redakci však posléze velmi výmluvným gestem, úkroky vpřed a tedy i vynuceným vytlačením redaktorky, pomyslně a velmi slušně poslali do patřičných míst. Nutno však dodat, že vůči ostatním novinářům, které Bakala v projevu chválil, byl Bakala velmi vstřícný. K bohatému občerstvení připravenému ve foyer se tak dostal jako jeden z posledních.

To Václav Havel, který byl jedním z hlavních lákadel celé akce, byl téměř neviditelný. Již před jejím začátkem narozdíl od družně se bavícího Bakaly unaveně posedával a opíral se o hůlku. "Jsem nemocný," vysvětloval Bakalovi i dalším před zahájením tiskové konference.

S mikrofonem to vyšlo. Na potřetí

Na té pak kromě předávání ocenění Bílé lilie vystoupil i s krátkým projevem. Viditelně unavený a nejistý Havel s očima upřenýma do země měl ale kromě zdravotních i další problémy. Způsobily je mikrofony. První, který mu byl vložen do rukou, nefungoval. Ihned mu tak byl dodán druhý, ovšem tak, že mu ve druhé ruce zůstal i ten původní, nefunkční, což působilo lehce komicky.

Ovšem ne tak, jako skutečnost, že nefungoval ani jeden. Dezorientovanému Havlovi tak na pomoc musela přispěchat až jedna z členek poroty, která mu jeden z nefunkčních přístrojů vyměnila, a tak mohl konečně promluvit k celému obecenstvu. Původní nefunkční mikrofon mu ale zůstal, a tak měl Havel po celý projev plné ruce nejen práce, ale i techniky.

Mluvme česky, vyzval Havel

Při svém projevu se dostal nejen k díkům autorům akce a společnosti Bílá lilie, ale také k polemice o významu českého jazyka. "Zkusme místo slova transparentní občas použít i průhledný," vyzval Havel s očima upíchnutýma k zemi všechny přítomné.

Psali jsme:

Iniciativa Bílá lilie nemá podle Bakaly ambice fušovat do politiky. Zůstane tak prý "striktně nepolitickou." Právě v tom je rozdíl oproti její pomyslné sestře s názvem Ano 2011 vycházející z iniciativy Andreje Babiše. Ta má politické ambice naopak jako svůj cíl.

Výzva hnutí ANO 2011 ZDE
SLEDUJEME téma ANO 2011
Více k Andreji Babišovi ZDE

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…