Popáleninové centrum na Vinohradech modernizuje vybavení

13.06.2014 14:30

Popáleninové centrum na Vinohradech modernizuje vybavení
Foto:
Popisek:

Klinika popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady získala tři nové přístroje k síťování kožních transplantátů. S jejich pomocí může až pětinásobě zvětšit plochu transplantátu, krýt jím rozsáhlá popáleninová traumata a dosáhnout vyšší úspěšnosti léčby. Nákup vybavení v hodnotě 560 tisíc korun uhradila společnost ČEZ Distribuce.

Zařízení k síťování kožních transplantátů používají lékaři popáleninového centra denně na operačních sálech. Umožňuje dosáhnout větších rozměrů kožních transplantátů, usnadňuje manipulaci s nimi a jejich přenos k postiženému místu. Výhodou síťování transplantátu je také minimalizace vzniku hematomu či seromu (tkáňové tekutiny), který se po operaci může hromadit v ráně pod transplantátem. „Těžce popálení pacienti se zpravidla nevrátí do stavu jako před úrazem. S použitím nejmodernějšího vybavení jim ale poskytujeme takovou léčbu, abychom trvalé následky úrazu minimalizovali. Přístroje, které jsme díky ČEZ Distribuce pořídili, slouží právě k léčbě těch nejtěžších popálenin,“ vysvětlil ředitel nemocnice MUDr. Marek Zeman.

Každý rok se v České republice popálí na 600 dětí, a polovina z nich je hospitalizována na vinohradské Klinice popáleninové medicíny. Nejčastější příčinou popálenin malých dětí jsou opařeniny způsobené například fritovacím hrncem, varnou konvicí a podobně. „Jeden z nových přístrojů zrovna používáme u dětského pacienta, který má popáleniny III. stupně na 70 procentech těla. V případě těchto úrazů jsou většinou na vině rodiče, kteří nevěnují dostatečnou pozornost svým dětem,“ doplnil přednosta Kliniky popáleninové medicíny Ludomír Brož. 

Nákup tří přístrojů k síťování kožních transplantátů uhradila společnost ČEZ Distribuce. Při nerespektování bezpečnostních pravidel totiž může elektřina způsobit vážné úrazy včetně popálenin. „Naše společnost si uvědomuje, že nerespektování bezpečnostních pravidel u energetických zařízení může vést k vážným zraněním s trvalými následky nejen u našich spolupracovníků, ale i široké veřejnosti. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli podpořit právě popáleninové centrum a přispět tak ke kvalitní a účinné léčbě postižených osob,“ řekl generální ředitel ČEZ Distribuce Richard Vidlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…