Přímá volba prezidenta. Sranda za dvě miliardy, která prý odrovná Senát

25.12.2011 21:17

Přímá volba prezidenta bude Česko stát dvě miliardy. "Drahá sranda" se dokonce zřejmě vymstí i zákonodárcům. Horní komora parlamentu prý kvůli ní může skončit.

Přímá volba prezidenta. Sranda za dvě miliardy, která prý odrovná Senát
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Poté, co poslanci zelenou přímé volbě prezidenta a návrh na ústavní změnu poslali do Senátu, to vypadá, že Česko přijde o jeden ze svých politických evergreenů. O přímé volbě prezidenta se totiž napříč politickým spektrem rokovalo celá léta - bez výsledku.

Už pár dnů po schválení návrhu na přímou volbu šéfa hlavy státu se ale někteří poslanci netají svou kritikou. Patří k nim třeba Vítězslav Jandák (ČSSD). "Bude nás to stát dvě miliardy. Nevím, jestli si tento stát může takovouto srandu dovolit," řekl ParlamentnímListům.cz. Za problematický, co se prezidentské volby týče, považuje Jandák také fakt, že se do křesla hlavy státu bude chtít dostat kde kdo.

Lidé to chtěli. Tak to mají

"V této době to není dobré. Ale lidi to chtěli, mají to mít. Já pro to taky hlasoval," dodal. Pokud se ale přímo bude volit prezident, mělo by podle Jandáka dojít i ke změně při volbě hejmanů, starostů a dalších politických činitelů. 

Do přímé volby se nedávno na svém blogu na serveru Aktuálně.cz opřel také někdejší prezidentský kandidát, Jan Sokol. "Přímá volba oslabí postavení vlády a posílí permanentní kampaň i polarizaci společnosti. Vliv politických stran se neoslabí, zato vznikne další poptávka po korupci," soudí filozof.

Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peakce (VV) s ním ale nesouhlasí. Nejen, že přímá volba prezidenta podle ní společnost nebude polarizovat. Dokonce ji prý sjednotí.

"Přímo zvolený prezident může být jednotícím prvkem celé společnosti," řekla ParlamentnímListům.cz. Jde prý ale o politologickou otázku, u níž nepřekvapuje, že budí protichůdné názory. Není tak divu, že se Sokolem nesouhlasí ani v tom, že přímá volba prezidenta bude nevýhodná pro celý kabinet.

Oslabení vlády? Ne

"Nemám pocit, že by mohlo dojít k oslabení vlády," dodala Peake. Ta upozorňuje také na skutečnost, že Věci veřejné přímou volbu prezidenta podporovaly již od počátku. Ne tak ODS. 

Ta povolila až poté, co se přímá volba stala součástí koaliční smlouvy. I přesto, že tak občanští demokraté v její dikci ve sněmovně hlasovali pro volbu, za argumenty proti ní si stojí.

Benda: Volba zruší Senát?

"Nikdy jsem se netajil svými výhradami proti přímé volbě prezidenta, ale téměř výlučně kvůli možnému rozkolísání ústavního pořádku a případných budoucích konfliktů," řekl redakci poslanec za ODS Marek Benda. I přes výhrady však v duchu koaliční smlouvy i on přímou volbu podpořil. Upozornil ale na další aspekt volby. Může prý ohrozit existenci horní komory parlamentu. "Koho může její schválení zcela zrušit, je Senát," uvedl na adresu přímé volby.

 Pokud ústavní změna projde právě i v Senátu, jehož existenci může podle Bendy ohrozit, nového prezidenta si v roce 2013 zvolí již nikoliv zákonodárci, ale sami občané. O jejich přízeň se bude moci kromě kandidátů jednotlivých stran ucházet i kdokoliv, kdo posbírá padesát tisíc podpisů, jež mu vyjádří podporu. Z jakých kandidátů budou Češi vybírat, zatím však není jasné.

Kníže, Bobo..a Vandas

O post hradního pána se bude kromě již avizovaného šéfa TOP 09 a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, šéfky Suverenity Jany Bobošíkové nebo třeba expremiéra v úřednické vládě Jana Fischera zřejmě ucházet například i šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Za SPO-Zemanovce půjde do boje o Hrad expremiér a exšéf ČSSD Miloš Zeman. Lidovci vyšlou zřejmě buď Petra Pitharta nebo Zuzanu Roithovou.  

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…