Jiří Hrebenar: Přímá volba prezidenta? Bůh ochraň tuto zemi

17.12.2011 16:15

Přímá volba prezidenta? To bude jenom další divadélko, ve kterém politické strany ukážou co umí. Politické strany budou ve skrytu duše financovat stovkami milionů kampaně svým kandidátům jenom proto, aby prosadili podporu své politiky odshora. Černá politika, která je naprostým folklórem politického nebíčka, tak bude kvést i pod prezidentskou sesličkou.

Jiří Hrebenar: Přímá volba prezidenta? Bůh ochraň tuto zemi
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Mezi kandidáty na prezidenty budou dokonce i Bobošíková, Zeman, Vandas a dokonce i známý Tomio Okamura. Samozřejmě dojde také na takové to rasistické kolečko. Vandas vymění náměstí měst za jakousi kampaň na své tažení za prezidentským úřadem. Šéf českých nácků vytvářející novodobý předobraz hitlerovských bojůvek, tak zatouží po Pražském hradu. Ano, tento človíček nevyhraje, ale ukáže lidem, jak moc vysoko si stojí rasismus a rasistické cítění některých spoluobčanů.

Už to vidím. Všichni najednou budou vysílat hromy a blesky na Evropskou unii, na to jaká je politika České republiky k menšinám. Opět se dozvíme cosi o nadržování jedněm, zatímco většina se topí v nekonečném pekle. Možná, že nám pan Vandas přichystá nějaké milé představení. Před jeho proslovem popochodují městem nádherně v černém odeni novodobí esesmani s vlaječkami Dělnické strany sociální spravedlnosti. Najdnou se dozvíme způsoby, jakými by jeden nácek zatočil s těmi odlišnými. No, doufám, že občané nebudou tak moc hloupí, aby uvěřili výmyslům a hloupostem jednoho vyvoleného rasisty.

Ono ruku na srdce. Těch rasistů tam bude mnohem více. Paní Bobošíková je účelovou rasistkou. Je velmi chytrou dámou a nemyslím si, že věří tomu, co lidem káže. Zkrátka jenom nabízí to, po čem si myslí, že je největší poptávka. Lidé chtějí a přímo touží po tom uslyšet pár rázných a jasných řešení. Nyní je jedno, že tato řešení nejsou řeeními, ale pouhými háčky na nerozhodnuté nebo popletené voliče. Sama prohlašuje, že naváže na eurorealistickou politiku Václava Klause. No, možná této paní pomůže sám slovutný prezident. Euroskeptismus a ochrana tradičních hodnot. To je to, po čem přeci volá celičký Hrad.

Pan Vandas počítá s tím, že lidé budou zklamaní současnou politikou, a tak jako ovce skočí po rasistických slovech plných nesmyslů a hloupostí. Zkrátka, prezidentské volby budou jedním velkým divadelním představením, ve kterém se jedni budou snažit vyhrát. Politici budou moci v novém chaosu ulít někam další miliony. Představitelé náckoidních směrů si přijdou také na své. Jen tak zadarmo mezi občany vyšlou myšlenky o rasové čistotě a o tom, jak je moc dobré totálně změnit přistěhovaleckou politiku v zemi modré vlády Petra Nečase.

Jo, jak se mi nyní v paměti vyjevují ty podivné nápady Tomia Okamury. Jeho návrh změny cizineckého zákona byl přímo boží. Podle něj bychom jako stát měli začít obchodovat s neštěstím dalších lidí. Měli bychom zpětně posuzovat všechny, kterým bylo vydáno povolení k pobytu a občanství a takové lidi bychom měli mít podle slov Okamury právo vyhodit zpět, odkud ti nebožáci utekli. Jak v tomto jeho návrhu bylo vidět, že pan Okamura pracuje v cestovním ruchu. Jasně, chápu, takový bohatý Rus, nebo jakýkoli jiný bohatý cizinec je pro cestovku lukrativnější. Pan Okamura se ohání svým japonským původem, říká, že je Čech a přitom stejné Čechy by nejraději posílal zpět do míst, kde jim může hrozit smrt.

Inu, podle Tomia Okamury bychom měli přijmout stejný otrokářský systém, jaký mají například v Kuvajtu. Tomio Okamura říká, že prezident by měl být člověkem s pokorou, moudrostí a nezpochybnitelnou historií. Opravdu těmto slovům odpovídá Tomio Okamura nebo některý další človíček z rasistického pytlíčku kandidátů? Nemyslím si to.

U jednotlivých kandidátů bude velmi důležité jakým způsobem si koupí možné vítězství. Buďme otevřenými a nazvěme celou záležitost pravými jmény. Jednotliví kandidáti pocházející například z nasbíraných hlasů lidí budou muset lézt do pozadí stranám, protože ony jsou pány a ony mohou ty kandidáty zadupat do země. Otázka je, jestli strany předem budou chtít kupčit, když mají samy svého kandidáta, do kterého vrazily desítky, možná stovky milionů korun.

České deníky a média umí být velmi provokativní. Již dnes se pokoušejí ovlivňovat názor občanů svými anketami. Lidé jsou dotazováni, koho by chtěli za prezidenta. Samozřejmě jakákoli anketa je bezpředmětná a koupit si hlas, nebo podstrčit údaje, to není nic až tak moc složitého. Kandidáti si mohou zaplatit hlasující, nebo jednoduše využijí počtu hlasů svých příznivců.

Osobně si myslím, že to divadélko okolo outsiderů politického nebe bude jenom darem pro kandidáty ODS, ČSSD nebo TOP09. Nerad bych se dočkal časů, kdy na prezidentském úřadě bude politik hajal. Ani jeden z nabídnutých kandidátů není moc dobrou volbou. Fišer šel jako první proti zdravotně postiženým, Švejnar nelichotivě hovořil o České republice a obyvatelích státu. Zeman si zase zahrával na rasistu a podivína politických vod. Občané se budou snažit, budou volit, ale stejně vyhraje kandidát nejsilnějších politických stran.

Doufám, že lidé nebudou tak moc hloupými, aby zvolili islamofoba a politického důchodce Zemana, nebo některého rasistu v okolí politických populistů.

Psáno pro blog idnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.