Přímá volba prezidenta jde do třetího čtení

09.12.2011 9:22

Sněmovna poslala do třetího čtení vládní návrh na zavedení přímé volby prezidenta. Zákonodárci debatu nad normou začali ve středu, ovšem nakonec ji přerušili a to na návrh předsedy poslanecké frakce ČSSD Jeronýma Tejce do pátku. Dnes načetli některé pozměňovací návrhy.

Přímá volba prezidenta jde do třetího čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

O ústavní novele o přímé volbě by měla sněmovna rozhodnout příští týden. Protože je k jejímu schválení nutná třípětinová většina, koalice potřebuje i opoziční hlasy. V Senátu má navíc ČSSD většinu. O předloze budou zástupci politických stran ještě před konečným schvalováním dál jednat.

Mezi koalicí a opozicí totiž ještě nepanuje o ústavní předloze o přímé volbě hlavy státu shoda. Opoziční sociální demokraté přišli se třemi změnami. Týkají se omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nutný by byl podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce chce ČSSD omezit prezidentovu imunitu, což by se ale nevztahovalo na nynějšího prezidenta Václava Klause. V případě jmenování členů bankovní rady navrhla ČSSD dvě možnosti. Podle první z nich by byl nutný souhlas Senátu, pro druhé podpis premiéra.

Mezi koalicí a opozicí nadále trvají neshody v již zmiňovaném způsobu jmenování členů bankovní rady České národní banky. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury bude možné dál předkládat nebo upřesnit pozměňovací návrhy. Závěrečné schvalování ústavní předlohy by se mělo uskutečnit ve sněmovně příští týden ve středu.

Dnes předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik zákonodárcům připomněl, že komunisté byli k debatě nad normou přizváni až v té zavěrečné fázi.

"Proto jsme nemohli detailně číst mapu a nemohli jsme podávat pozměňovací návrhy, aby měly návaznosti na zrovna dohodnuté věci," zmínil Kováčik. Nakonec předložil pozměňovací návrh předsedy KSCM Vojtěcha Filipa. Ten se týká také bankovní rady. Prezident by podle něj jmenoval její členy na návrh sněmovny a odvolával by je podle zákona o České národní bance. Komunisté také chtějí, aby prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu volila sněmovna přímo. 

V závěrečném hlasování budou poslanci rozhodovat i o pozměňovacích návrzích ústavně-právního výboru, které v něm prosadila rovněž ČSSD. Jde například o prodloužení funkčního období přímo voleného prezidenta o rok na šest let. Bez souhlasu vlády by hlava státu mohla podle návrhu jmenovat vedení Nejvyššího správního soudu, jako je tomu nyní u představitelů Nejvyššího soudu. 

SLEDUJEME téma přímá volba

Návrh zákona představil ve středu ve sněmovně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Kromě jiného řekl, že pozměňovací návrhy od ČSSD nevyřeší vládní návrh.

"Omezení imunity prezidenta, v tom problém nevidím," uvedl. Ani úpravy kolem jmenování členů bankovní rady ČNB podle něj nejsou problémem. "Ta úprava tady je možná. Je třeba však veřejnosti říci, že současný způsob jmenování bankovní rady také nečiní v praxi nějaké problémy," podotkl.

Také upozornil, že koalice vedla dialog s opozicí velmi korektně. "My jsme se snažili najít kompormis, ale ten vládní návrh je poměrně komplexní," zdůraznil ministr spravedlnosti.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…