Proč se zbavovat velkého nosu?

10.07.2010 0:00

Známe mnoho význačných osobností, které svým velkým nosem dotvářejí svou image. Filmová hvězda Barbra Streisandová je toho živým důkazem.

Proč se zbavovat velkého nosu?
Foto:
Popisek:

Děti zase znají rozpustilou loutku Pinocchia a dospělí nešťastného hrdinu Cyrana z Bergeracu. Přesto ale stále více lidí, a zejména žen, není se svým vzhledm spokojena a touží po malém "pršáčku" nebo roztomilém knoflíčku. Tento jejich sen jim dnes může snadno splnit plastická chirurgie, která podvádí jednoduchý chirurgický zákrok, zvaný rhinoplastika. Požadavky na tyto operace  rostou, protože nos je jedna z nejvýraznějších částí našeho obličeje, která má vliv na jeho souměrnost.

Tvar nosu určují vazivové ploténky a chrupavka. Párové chrupavky vytvářejí nosní křídla, které zvenku vizuálně dělí collumela – kůžička nad rtem.  Kosmetické vady může způsobit špatný srůst chrupavek nebo také nadměrný růst nosních křídel. Všechny tyto vady se dají poměrně snadno odstranit.

Vždy je však třeba řádně uvážit, co vlastně chceme a poradit se s plastickým chirurgem. Mohlo by se totiž snadno stát, že nos upravený na základě našeho požadavku by rušil náš vzhled daleko víc, než ten původní. I on totiž musí celkově ladit s naším obličejem, aby z něho nevytvořil spíše karikaturu.

Představu klienta je tedy před zákrokem nutno sladit s možnostmi plastické chirurgie a vybrat takový tvar, který se k obličeji hodí. K tomu může sloužit fotografie, prostý nákres nebo počítačová grafika.

Ne vždy se ovšem jedná jen o krásu. Plastická chirurgie provádí rhinoplastiku i u lidí, kteří utrpěli vážné úrazy, popáleniny, došlo u nich k vybočení nosní přepážky a tím k problémům s dechem, nebo je zapotřebí omezit chrápání, které není zdaleka tak neškodné, jak by se na první pohled zdálo.

Jak jsem již uvedli, nejedná se o žádný složitý zákok a není ani třeba více než jednodenní hospitalizace. Po operaci nezůstávají žádné viditelné jizvy, protože veškeré operační zásahy se provádějí zevnitř nosu. Neznamená to ovšem, že si můžeme dát nos upravit kdykoliv se nám znelíbí. I když je nebezpečí zanedbatelné, přece jen bychom si měli rozmyslet, zda se jedná opravdu o závažný důvod k jeho úpravě a zda již za krátký čas nebudeme litovat, že jsme si nevybrali raději jiný tvar, který jde více do módy.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…