Prohlídka v šesti měsících

15.05.2014 0:00

Prohlídka v šesti měsících
Foto:
Popisek:

Prohlídka v šesti měsících
První půlrok života dítěte je provázen spoustou změn a novinek pro vás i pro ně. Abyste měli jistotu, že je vše po zdravotní stránce v pořádku, dětský lékař vás pozve na další ze série preventivních prohlídek v šesti měsících. Během této prohlídky vaši ratolest čeká několik nových vyšetření.
 

Co vás a vaše dítě čeká?
S preventivními prohlídkami už máte bohatou zkušenost, obvyklé náležitosti vyšetření vás tedy jistě nepřekvapí. Lékař dítě jako vždy:
-    změří a zváží,
-    prohlédne celé tělo,
-    zaměří se na psychomotoriku, tedy na způsob jakým se kojenec pohybuje, jakou má koordinaci pohybů, zda dokáže udržet stabilitu,
-    zkontroluje jemnou a hrubou motoriku, způsob, jakým dítě manipuluje s hračkami a s dalšími předměty.

Pokud chcete zdravý růst miminka sledovat i vy sami, můžete se podívat na růstové grafy, které najdete v očkovacím průkazu. V tomto věku se dětem stále ještě podává vitamín D proti křivici a případně vitamín K pro správnou srážlivost krve.

Poprvé k zubaři
Při této prohlídce dostanete doporučení na první vyšetření u zubního lékaře. V šesti měsících je vhodná doba začít s pravidelnými návštěvami, na které byste s vaším potomkem měli docházet jednou za rok. Od tohoto věku je také vhodné podávat dítěti fluorid, aby se mu rostoucí zoubky nekazily. Ten se dá rozdrtit a podávat s jídlem nebo rozpuštěný v nápoji. Zubař vám poradí se správným čištěním zoubků a navrhne plán pravidelných návštěv.

Poraďte se o výživě
Nejpozději v tomto věku byste měla začít kromě mateřského mléka postupně podávat svému dítěti i jinou výživu, ideálně nemléčné příkrmy. Kojenec by si měl pomalu zvykat na pravidelný režim krmení. S obojím vám rád poradí váš pediatr, stejně jako s jakýmikoli jinými nejasnostmi ohledně zdraví a péče.
 

Očkování
Pokud jste začali s očkováním proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým nákazám, obrně a žloutence typu B z nějakého důvodu později, čeká vás na této prohlídce třetí dávka vakcíny. Kromě ní je v šesti měsících nejvyšší čas na poslední dávku vakcíny proti rotavirovým infekcím, pokud jste se pro ni během předchozích prohlídek rozhodli.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…