Průzkum upozornil na problémy pacientů na dialýze

17.05.2015 0:00

Přibližně třetina pacientů s chronickým selháním ledvin vstupuje do pravidelného dialyzačního léčení bez předchozí nefrologické přípravy. Necelých deset procent pacientů, kteří jsou odkázání na trvalou léčbu v dialyzačních střediscích, nespolupracuje a odmítá dodržovat dietní omezení a pitný režim. To a mnoho dalšího ukázal dosud největší průzkum mezi dialyzovanými pacienty v České republice, který provedla společnost Fresenius Medical Care provozující u nás síť 22 dialyzačních středisek.

Průzkum upozornil na problémy pacientů na dialýze
Foto: shutter
Popisek: laboratoř

Průzkum proběhl v průběhu loňského roku v 73 dialyzačních střediscích a zapojilo se do něj na tři tisíce pacientů v hemodialyzačním programu, což je téměř polovina chronicky dialyzovaných pacientů z celé České republiky. Průměrný věk respondentů byl 68,7 let, nejstaršímu bylo 94 let, nejmladšímu 19 let. V souboru bylo vyšší zastoupení mužů (61,2 %) než žen (38,8 %). Celkem 95 % respondentů léčeno hemodialýzou a 5 % peritoneální (břišní) dialýzou. Dotazník obsahoval celkem 43 otázek a celý průzkum metodicky zaštítila Masarykova univerzita v Brně, Institut biostatistiky a analýz. „Dotazníkové šetření přineslo řadu důležitých a často překvapivých zjištění, a to v oblastech, kde jsme dosud měli informace jen částečné, či vůbec žádné. Mnohé informace jsou námětem k tomu, co zlepšit,“ říká MUDr. Michaela Ságová, lékařská ředitelka dialyzačních středisek společnosti Fresenius Medical Care.

Největšími a nejčastěji udávanými subjektivními stesky respondentů byly žízeň, nespavost a bolest. Ženy celkově udávají větší počet všech obtíží než muži. Nejčastěji upozorňují na bolesti pohybového aparátu: 47 % pacientů popisuje bolesti zad, poté následují bolesti kloubů (42,8 %). Depresivní nálady, úzkost a pocity beznaděje uvedlo 24,5 % pacientů. Většinou se jednalo o ženy a o pacienty věkové kategorii do 60 let. Téměř polovina pacientů uvedla, že jejich fyzická výkonnost se po zahájení dialyzačního léčení zhoršila. „To je nepochybně důvodem k zamyšlení a k hledání řešení. Bolest je jistě řešitelná, je však třeba vyloučit její nerozpoznanou příčinu. Žízeň souvisí s příjmem soli, a těmto pacientů je třeba věnovat individuální edukační péči. Čtvrtina pacientů udává depresi. Na jednu stranu není nepochopitelné, že u pacientů se zátěží chronického onemocnění se deprese vyskytne, na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že je možné ji léčit. Jedním z kroků je cílená snaha o rozpoznání deprese a rozvaha, jak k této komplikaci přistoupit,“ vyjadřuje se k výsledkům průzkumu MUDr. Ságová.

Co vám dělá největší subjektivní potíže?         

                 

      Jak často prožíváte negativní pocity, jako je například úzkost, deprese, beznaděj?

Zdroj: Pacientský průzkum Fresenius Medical Care, Fresenius Medical Care - DS, s.r.o., 2014

Trvalou bolestí dialyzační nefrologie je vstup do dialyzačního programu „z ulice“. Před zahájením pravidelné dialyzační léčby bylo v nefrologické ambulanci sledováno 65,8 % pacientů. Pacienti s cukrovkou byli sledováni v 69,5 %, pacienti bez této diagnózy byli sledováni v 63 %. Z průzkumu tak vyplývá, že přibližně jedna třetina pacientů vstupuje do pravidelného dialyzačního léčení bez předchozí nefrologické přípravy na dialyzační (a transplantační) léčení. Vzhledem k tomu, že většina pacientů musela před nástupem na dialýzu pravidelně navštěvovat diabetologa nebo praktického lékaře kvůli vysokému krevnímu tlaku, představuje tento problém vyplývající z průzkumu výzvu k lepší mezioborové spolupráci.

Byl/a jste před nástupem do dialyzačního programu pravidelně sledován nefrologem?

Zdroj: Pacientský průzkum Fresenius Medical Care, Fresenius Medical Care - DS, s.r.o., 2014

Necelá polovina (46,4 %) pacientů nemá potíže s dodržováním dietních opatření. Dalších 42,7 % pacientů udává, že potíže s dodržováním diety má, přesto dietu dodržuje. Necelých 10 % pacientů v dotazníku uvedlo, že dietu prostě nedodržuje. Dodržování pitného režimu (omezení příjmu tekutin) zcela zvládá 36,8 % pacientů. Přibližně polovina pacientů uvedla, že potíže s dodržováním pitného režimu má, ale omezení dodržuje. Deset procent pacientů pitný režim, který je nezbytný ke správné léčbě, vůbec nedodržuje.

Celkem 90 % pacientů uvedlo, že má dostatek informací o své nemoci a o tom, jak může ovlivnit výsledky své léčby. Nejvíce informací získávají od lékaře nebo od zdravotní sestry. „V našich dialyzačních střediscích jsou pacientům k dispozici rovněž nutriční terapeuti, psychologové a dochází za nimi i sociální pracovníci. Naším cílem není pouze dále umožnit život a co nejdéle jej prodloužit, ale také zajistit, aby tento život byl co nejkvalitnější,” říká MUDr. Jiří Vlasák, primář dialyzačního střediska NephroCare v Sokolově. S výsledky průzkumu bude společnost Fresenius Medical Care společně s pacienty dále pracovat. Tím dojde k naplnění hlavního cíle projektu – řešit problémy dialyzovaných.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…