První Národní den hemofilie připomene problémy pacientů

22.06.2011 14:01

Dnešní první Národní den hemofilie připomene veřejnosti problémy lidí s poruchou srážlivosti krve.

První Národní den hemofilie připomene problémy pacientů
Foto:
Popisek:

V ČR se s ní léčí 800 lidí, má genetickou příčinu a postihuje téměř výhradně chlapce, ženy vadný gen přenášejí. Hemofilie je nazývána královskou nemocí, nejznámější přenašečkou byla britská královna Viktorie. Sňatky jejích potomků se členy evropských královských rodin se nemoc rozšířila po celém kontinentu.
   
Hlavním problémem hemofiliků je krvácení do kloubů, bez léčby končí na vozíčku. Dříve umírali hemofilici v průměru ve 13 letech, často na krvácení do mozku. Když dostávají moderní léky jako náhradu chybějícího srážlivého faktoru, je délka jejich života srovnatelná s ostatními.
   
Loni byl vytvořen Český národní hemofilický program. Hemofilii léčí osm dětských center - v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a Plzni. Centra pro dospělé jsou ve stejných městech a v Liberci.
   
Nemoc se projeví v prvních dnech života dítěte - po odstranění pahýlu pupečníku více krvácí. Když dítě začne lézt, chodit a padat, má mnoho podlitin. Krvácí do svalů i kloubů, nejčastěji jsou zasaženy klouby nohou.

(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…