Rath opět burácel: Potřebujete trafiku pro Johna. Aby měl desetitisíce navíc

06.12.2011 19:18

Jen dvě hodiny poslanci udrželi na uzdě své vášně. Ihned po odhlasování programu schůze se dali do hádky o počtu výborů, o změnu ve výborech, respektive o převolení ve vedení jednotlivých výborů sněmovny. Podle všeho je největší potíž v rozdělení branně bezpečnostního výboru, kde by měl ve vedení toho bezpečnostního stanout exministr vnitra Radek John (VV). „Jde tady o to, jak zajistit trafiku pro vašeho funkcionáře, pro Johna,“ hřímal za sněmovním pultíkem poslanec z ČSSD David Rath. Sněmovna nakonec skutečně branný a bezpečnostní výbor rozdělila na dva. Vedení se bude volit později.

Rath opět burácel: Potřebujete trafiku pro Johna. Aby měl desetitisíce navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc s Davidem Rathem

Poslanci se hádali kolem návrhu na změnu počtu a uspořádání ve výborech. Předseda Věcí veřjných Radek John by se totiž měl stát předsedou nového bezpečnostního výboru. Tak to navrhla koalice, respektive předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Opozice je ale proti.  

„Měsíc se seběhl s měsícem, ale teď dumáte o tom, jak  Johnovi - po jeho rezignaci na ministra -  jaký pašalík mu vytvořit," zmínil k tomu za sněmovním pultíkem k tomu David Rath z ČSSD.

„Členové výboru nejsou nijak honorování: za členství ve výboru nedostanete ani korunu navíc. Je to ale až funkce předsedy výboru, tam je to až 30 tisíc, tedy pardon, tady slyším od kolegyně, až třicet procent," burácel dále Rath.

Připomněl, že když přišly VV do sněmovny, tak jejich poslanci chtěli, aby se počty výborů změnily, zmenšilo jejich vedení tak, aby sněmovna ušetřila. Ale po roce to je jinak.

"Že přededa VV dostane trafiku za nějakých desítek tisíc navíc, to je ta vaše nová morálka a čistota v politice? ...Možná někdo bude říkat, že si pan John zaslouží peníze za svou práci. Je to ale plivnutí občanům," zmínil také Rath a Johna označil za "superdinosaura".

Proti návrhu koalice vystoupili i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf strany NS - LEV 21 Jiří Paroubek. Nakonec poslanec z KSČM Vladimír Koníček navrhnul, aby poslanci tento bod neprojednávali, neboť se prý dostal do návrhu programu až dnes a to není v souladu s Jednacím řádem sněmovny. To ale zákonodárci hlasováním odmítli.

John: Výbor byl nefunkční, to je pravý důvod

Sněmovna nakonec branný a bezpečnostní výbor rozdělila na dva, jako tomu bylo v minulém volebním období. Branný a bezpečností výbor nyní vede sociální demokrat František Bublan. V čele bezpečnostního výboru nejspíše skutečně stane předseda Věcí veřejných John. Předsedou branného výboru by mohl prý být jeho nynější místopředseda Jan Vidím (ODS). Volby do výborů se ale uskuteční později.

Bublan by údajně vedl novou komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, která zahájí činnost od ledna. Poslanci tuto komisi dnes zřídili.

John se ale před novináři kál a odmítl, že by smyslem rozdělení výboru bylo vytvoření "trafiky" pro něj. Jedná se podle něj o snahu učinit výbor "funkčním".

 "To, co jsme viděli v posledních měsících, je skutečně vážná věc. Je potřeba, aby bezpečnostní výbor byl akceschopný," podotkl John. Stížnosti na nefunkčnost současné podoby sloučeného "supervýboru" se podle něj množí. 

Nyní budou mít oba výbory po 15 členech. Komise bude sedmičlenná.

Novým předsedou poslanců ČSSD se stal Tejc

Změny se dnes udály také ve vedení klubu poslanců ČSSD. Jejím novým předsedou se dnes stal dosavadní místopředseda klubu Jeroným Tejc. Ve funkci vystřídal šéfa strany Bohuslava Sobotku, který už dříve ohlásil rezignaci. Tejc podle informací ČTK získal ve volbě 48 hlasů, tři členové frakce byli proti.

Tejc, který patří k pomyslnému Sobotkovu křídlu, měl nominace od předsedy ČSSD i od prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška, s nímž se Sobotka o funkci v čele strany loni utkal. Podle dostupných informací byl jediným kandidátem.

Sobotka své rozhodnutí opustit funkci v čele klubu zdůvodnil tím, že už je nechce spojovat. Příští rok, kdy budou senátní a krajské volby, se chce soustředit na podporu sociálnědemokratických kandidátů.

Šéfy klubů už vyměnily v tomto volebním období ODS a Věci veřejné. V ODS nahradil Zbyněk Stanjura Petra Tluchoře, ve VV Vít Bárta Kristýnu Kočí.

Předsedové výborů a komisí berou zhruba o 22 700 korun více než poslanci bez funkce, jejichž plat je 55 900 korun. Plat místopředsedů výborů je 72 450 korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…