Rozšíření nádoru do kostí je častou komplikací rakoviny

30.05.2013 0:00

Častou komplikací rakoviny je rozšíření nádoru do kostí. Kostní metastázy má 60 procent žen s pokročilou rakovinou prsu a až 90 procent mužů s pokročilou rakovinou prostaty.

Rozšíření nádoru do kostí je častou komplikací rakoviny
Foto:
Popisek:

Z rakoviny se vyléčí zhruba polovina pacientů, ostatním je možno alespoň poskytnout péči, která jim usnadní život s nemocí - od lékařské paliativní péče přes pomoc psychologickou a podporu ostatních pacientů. Novinářům to dnes řekla onkoložka Petra Tesařová z Všeobecné fakultní nemocnice.
   
"Postižení kostí nemocné velmi handicapuje, protože kostra rozhoduje o jejich pohybu a schopnosti vykonávat základní životní funkce," uvedla. Kostní metastázy se projevují bolestmi kostí a kloubů, nemocný také může trpět nevolností. Bolesti a zlomeniny ho upoutají na lůžko, ztrácí soběstačnost. Stává se závislým na pomoci okolí, což mimo jiné přináší velkou psychickou zátěž pro něj samotného i pro okolí.
   
Metastatické postižení kostí je pro pacienty nepříjemné, ale většinou není bezprostřední příčinou jejich smrti. Nemocní s rakovinou prsu a prostaty s kostními metastázami žijí mnoho let a po celou dobu potřebují vedle léčby rakoviny i podpůrnou léčbu metastáz v kostech.
   
"Pomoc je lokální - vedlejší nádory se odstraní chirurgicky nebo ozářením. Daleko častěji se ale užívá systémová léčba, protože i postižení je většinou na více místech kostry," uvedla onkoložka.
   
Oslabení kostí vede k takzvaným patologickým zlomeninám, které se bez léčby nezhojí. Léky obnoví kostní metabolismus a kost je pevnější. Léčba pomáhá oddálit "kostní příhody" a umožní pacientům udržet si soběstačnost.
   
Ředitelka sítě Mamma HELP Jana Drexlerová doplnila, že součástí péče je psychologická podpora. Propuknutí nemoci znamená pro pacienta i jeho rodinu šok. Potřebuje s někým pocity sdílet, pomáhá kontakt s lidmi, kteří podobnou situaci prožili nebo prožívají. "V síti našich center se snažíme pomoci každému, kdo o to požádá. Za rok to bývá víc než 5000 pacientek," řekla.
   
V ČR žije přes 400.000 lidí, kteří rakovinu měli nebo mají. Každý rok zjistí lékaři zhoubný nádor u 77.000 lidí. Úspěšnost léčby roste, více lidí se vyléčí a méně jich umírá. Zbývá tak stále více nemocných, kteří jsou v trvalém sledování lékařů.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…