Senát dal stopku možnému zákazu pobytu pro pachatele přestupků

25.04.2012 16:33

Senát odmítl ve středu dát obcím právo uložit zákaz pobytu za vybrané opakované přestupky. Podle kritiků by to byl protiústavní zásah do svobody pohybu a problém přestupkové recidivy by jen odsunul do jiných obcí.. Poslanecká novela, jejíž hlavní tváří se stala někdejší chomutovská primátorka a nynější poslankyně ODS Ivana Řápková, by obcím dávala možnost vykázat pachatele opakovaných přestupků až na tři měsíce. Novela se ale nyní vrátí do Sněmovny.

Senát dal stopku možnému zákazu pobytu pro pachatele přestupků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Dnešní senátní veto může ještě přehlasovat sněmovna, které se poslanecká novela přestupkového zákona vrátí k novému posouzení. Co ale zákon obsahuje? Úřady by mohly podle novely ukládat až tříměsíční zákaz pobytu například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Zákaz by mohly uložit jen lidem, kteří v obci nemají trvalý pobyt.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl připomenul, že o protiústavnosti novely je přesvědčen kromě něj a další řady senátorů také ombudsman a bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský.

„Je naprosto nepřípustné, aby o narušení ústavní svobody rozhodovaly správní úřady," prohlásil Antl (za ČSSD). Podle něj by může zákaz pobytu nařídit pouze soud.

Poslankyně ODS a bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková ale namítla, že již nyní mohou správní úřady omezit svobodu pohybu. Připomněla, že výtržníkům mohou zakázat až na rok návštěvu sportovních nebo kulturních akcí. Dosud mohou ukládat pouze pokuty, které jsou ale nevymahatelné v případě pachatelů bez příjmů kromě sociálních dávek.

Pro opětovné prosazení novely v dolní komoře by bylo třeba 101 hlasů. Pokud poslanci novelu prosadí, oponenti předlohy už slíbili navrhnout Ústavnímu soudu její zrušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…