Šluknovský problém zasáhl i Němce v příhraničí

24.09.2011 14:52

Problémy Šluknovského výběžku začínají ztěžovat životy i obyvatelům příhraničního Saska. I v Německu totiž stále více operují čeští zloději. Při vypuknutí nepokojů letos v srpnu se pak dokonce mnozí obávali, že u nás vypukla válka. Názory našich sousedů na českou situaci se přitom různí – někteří Sasové označují Čechy za rasisty, jiní mají pro nespokojenost šluknovských obyvatel pochopení. Mnozí z nich pak vyjadřují obavy, že by čeští nepřizpůsobiví mohli přejít i na jejich stranu hranice.

Šluknovský problém zasáhl i Němce v příhraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

"Dokud Cikáni zůstávají za hranicemi, je mi jedno, co se u vás děje. Ale se vstřícnou imigrační politikou německého státu mám obavy, že jim dovolí se kvůli útisku v Čechách přistěhovat sem. Máme s nimi svých problémů dost, nechci, aby se tady stalo to samé, co u vás," řekl redakci iDnes.cz Wolfgang z Grossschönau u Varnsdorfu. Podobně jako jeho sousedé, i on Romy označuje jako „Zigeuner" místo politicky korektnějšího „Roma".

Drzost Čechů nezná mezí, míní Němci

Místní obyvatelé uvádějí, že jim v letošním roce čím dál víc otravuje životy kriminalita. Saští zastupitelé o tom dokonce vyjednávali s českými starosty. Zeptáte-li se totiž místních obyvatel, skoro každý vám popíše nějakou konkrétní nepříjemnost, kterou mu zloději z české strany hranice způsobili.


"Zmizelo nám auto z garáže, další dvakrát vykradli. Zloději z Čech mají už takovou drzost, že sousedy vykradli za bílého dne. Vzali žebřík a vylezli do prvního patra," rozhořčuje se Stephanie Reichetová ze Seifhennesdorfu, který od Rumburku dělí pouze nápis státní hranice.

SLEDUJEME téma Romové a Šluknovsko



Redaktorka iDnes.cz tak živě popisuje ostražitost, kterou si místní obyvatelé vůči Čechům přisvojili. Od počátku nepokojů si pečlivě zamykají veškerý svůj majetek a na přijíždějící česká auta se už předem dívají s jistou nedůvěrou. "Nedivte se, každý den jsou noviny plné toho, co se kde zase ztratilo. Sem vaši Romové jezdí krást potraviny, čokolády, alkohol," obhajuje chování Němců hlídač v obchodě ve městě Grossschönau.

Domobrana to zařídí

Vzrůstající počet vykradených aut přinutil některé místní obyvatel k zakládání nelegálních sousedských hlídek. Obyčejným lidem v hlídání majetku pomáhají i najatí bitkaři. "Třikrát už zloděje chytli a vyřídili si to s nimi na místě. To pomohlo, od té doby je téměř klid," pochvaluje si Peter, číšník z restaurace.

Mnozí Sasové však pro rázná řešení pochopení nemá. "Dříve pro vás byli nepřátelé Němci, které jste odsunuli, nyní to chcete udělat s cikány?"podivuje se majitelka restaurace v Grosschönau. Po vypuknutí severočeských nepokojů se málo informovaní Němci bojí do Čech jezdit. Mnozí z nich se dokonce obávali, že v Česku vypukla válka. "Najednou jsme odpoledne zpoza hranice slyšeli vrtulníky, dusot koní, dělobuchy a křik. Vůbec jsme netušili, co se děje," popisuje Stephanie Reicheltová.

Čtete také:

The Economist o Šluknovsku: Nacistická perzekuce 

Nečas na útěku, vyhnul se lidem. Tak to prý bylo na Šluknovsku 

Romové se přestanou flákat a budou pracovat, zní ze Šluknovska 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…