Spotřeba léků roste naprosto zbytečně

05.03.2011 0:00

Jakmile se dotkneme zdravotnictví, hned slyšíme, jak narůstá spotřeba léků. Lékaři je zhusta předepisují zbytečně a i když lidé naříkají na krizi, volně prodejné léky kupují stále.

Spotřeba léků roste naprosto zbytečně
Foto:
Popisek:

Mají totiž pocit, že prášky, kapky nebo mazání vyřeší jejich problémy. Když se nad tím ale soudně zamyslíme, zjistíme, že kdybychom odstranili prvotní příčiny potíží, nemuseli bychom se dokrmovat pilulkami a byli bychom mnohem zdravější.

Většina lidí odsuzuje drogové závislosti, ale ty často začínají právě tím, někdo má potíže a chce je rychle odstranit. A řešení problémů léky, i když to nemusí být ani ty, které vyvolávají závislost, je stejný problém. Prostě jsme se stali závislými na tom, nějaký prášek si vzít.

Jenže hlava nás bolí z přemíry stresu a z přepracovanosti, záda a klouby nás bolí z nedostatku pohybu nebo nevhodného sezení nebo spaní, zažívací potíže máme z nezdravé stravy nebo z její přemíry, přecházíme nechlazení a jiné nemoci a na nic nemáme čas. Co je jednoduššího, než spolknout prášek, který nás na chvíli zbaví bolesti a dá nám pocit, že jsme pro sebe udělali maximum a dál můžeme bez problémů fungovat. Dokonce i vitamíny a minerály raději polykáme  v tabletkách než v přirozené podobě.

A jelikož máme plno známých a kamarádů, ten poradí to a ten ono a my doufáme, že se dílo podaří. Pokud je takový lék na předpis a lékař nám jej, přes naše argumenty, že sousedce to pomohlo, nechce předepsat, prostě přejdem k jinému, ochotnějšímu.

Důsledkem takového zneužívání léků je jen to, že se naše zdraví stále zhoršuje a a my nevíme proč.  Většina lidí chce být rychle vyléčena a lékaři často na tuto hru přistupují a předepisují další a další léky. V lékárnách tvoří velkou část sortimentu potravinové doplňky a zázračné, volně prodejné léky a příravky prakticky na všechno.

Objevují se nová onemocnění, alergie, resistence na některé léky, nové varianty dosavadních nemocí. Vědci je zkoumají, lékaři si s nimi nevědí rady. Chybí všeobecný přehled o tom, kolik lékařů pacient  vlastně  navštěvuje a co mu předepisují. Často tak dochází ke kumulaci stejného léku, vzájemně se vylučujících vedlejších účinků nebo získání návyku.

A jediný, kdo se směje, je farmaceutický průmysl, který si o zisky nemusí dělat starosti. Lékáren přibýva jak hub po dešti a i když se nesutále ohánějí tím, že jsou na tom špatně a ceny léků se musí zvyšovat, nevypadá to, že by některá zkrachovala. Vždyť její hlavní sortiment je postaven na psychologickém základě a útočí na to, na co lidé nejvíce slyší - na zdraví. Tak tedy vzhůru ke zdraví i za cenu sebezničení.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…