„Poslední bašta.“ Ukrajině dochází v Doněcku území

28.04.2024 8:15

Rusové vyvíjí velké úsilí, aby dobyli město Chasiv Jar v Doněcké oblasti. A pokud se jim to povede, bude to prý velký průšvih. Před válkou ve městě žilo asi 13,5 tisíce lidí. Většina jich je pryč, ale město svou klíčovou roli neztratilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím oznámil, že se Rusko pokouší poškodit EU. Jedním konkrétním způsobem.

„Poslední bašta.“ Ukrajině dochází v Doněcku území
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Ukrajinci mají podle všeho veliké obavy, že by Rusové mohli získat kontrolu nad městem Chasiv Jar. Proč?

Chasiv Jar stojí na kopcích, které slouží jako přirozené obranné stavby. Město se může pochlubit nejvyšším bodem v oblasti. „Podobné oblasti jsou v tomto směru vzácné. Udržování Rusů v Chasiv Jaru pomáhá Ukrajině omezit škody na různých jiných městech," řekl listu Kyiv Independent Emil Kastehelmi, analytik OSINT z finské Black Bird Group a odborník na vojenskou historii.

Na jeho vyjádření upozornil server Kyiv Independent.

Výhodná poloha a terén Chasiv Jar vysvětlují, proč Ukrajina učinila z města jednu ze svých bašt během počáteční ruské invaze na Donbas v roce 2014. Město hostilo klíčovou vojenskou nemocnici a později sloužilo jako velitelství operace společných sil (dříve protiteroristické operace, jak Ukrajina původně nazývala své vojenské tažení proti ruské agresi).

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 26278 lidí
Před válkou ve městě žilo asi 13,5 tisíce lidí. Od chvíle, kdy Rusové napadli celou Ukrajinu, se raketami zaměřovali i na Chasiv Jar. V létě 2022 při jednom takovém útoku podle Kyiv Independent zahubili agresoři 48 lidí, včetně devítiletého kluka. V současnosti ve městě zůstává asi 700 civilistů. Momentálně prý Rusové zničili už 80 procent všech bytových domů.

Ukrajinská armáda prý využila Chasiv Jar jako přeskupovací centrum a základnu palebné podpory. Město bylo zvláště důležité pro podporu ukrajinských jednotek v Bachmutu, města, které Rusko nakonec dobylo.

Chasiv Jar prozatím zůstává v rukou Ukrajinců, ale podle washingtonského Institutu pro studium války je tamní situace stále obtížnější a to nejen kvůli nedostatku minuce. Kvůli opožděné mobilizaci. Terén je sice na straně Ukrajinců, ale útoky ze vzduchu mohou Ukrajincům notně zatápět. „Mohou se pokusit v oblasti začít koncentrovat nadměrné množství blízké letecké podpory a dělostřelectva, pokusit se nasadit více techniky a mužů v naději na úspěch a mohou si také vyzkoušet boční manévry,“ poznamenal Kastehelmi.

„Pokud se ruským okupantům podaří dobýt toto město, budou mít příležitost zahájit ofenzívu na Kostiantynivku, Družkivku, Kramatorsk a Sloviansk,“ řekl podplukovník Nazar Vološyn, mluvčí ukrajinské armády. Na jeho vyjádření upozornil server Politico.

Ruští vojenští blogeři potvrdili, že Chasiv Jar je důležitým milníkem na cestě k okupaci celé Doněcké oblasti a naplnění jednoho z „hlavních cílů zvláštní operace, které jim Putin stanovil“.

Ukrajinští vojáci se dosud „doslova zaryli do země“, aby zadrželi každodenní útoky nepřítele, uvedl v prohlášení vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskij.

„Tato města jsou poslední baštou Doněcké oblasti, která je pod kontrolou Ukrajiny," dodal.

„Vývoj jako tento by také zpochybnil veřejně oznámené cíle Ukrajiny osvobodit všechna okupovaná území,“ poznamenal Kastehelmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím oznámil, že se Rusko pokouší poškodit EU. Jedním konkrétním způsobem. A to raketami. Úderem na trasy, kterými energetické suroviny proudí z Ruska přes Ukrajinu do EU.

„Hlavním cílem byl energetický sektor, různá zařízení v průmyslu, jak zařízení pro tranzit elektřiny, tak plynu, zejména ta plynárenská zařízení, která jsou klíčová pro zajištění bezpečné dodávky do Evropské unie," řekl Zelenskyj ve svém nočním videoproslovu.

Na prezidentovo vyjádření upozornila agentura Reuters.

Prezident, který vede kampaň za dodávky obranných zbraňových systémů od svých mezinárodních partnerů, uvedl, že se ukrajinským silám „podařilo sestřelit některé“ z 34 ruských raket různých typů. Neuvedl, která konkrétní zařízení byla cílem, ani zda rakety tyto cíle zasáhly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???????????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusexxxxaver , 28.04.2024 11:05:18
Článek je tupě převzatý ze Západních médií včetně možná trochu upraveného, ale určitě přeloženého s použitím automatického překladače. Žádný "Chasiv Jar" neexistuje. Je to Časov Jar, nebo do ukrajinštiny převedený Časiv Jar. Čeština nemá s azbukou problém, natož aby se používaly spřežky jako v angličtině. Další nebudu zmiňovat, je to zbytečné. Ukrajinci prohráli už v momentě, kdy přijali za vlastní nacismus, tedy jednoduše řečeno, "My ukrajinci jsme nadlidé a rusové jsou podlidé a my je musíme zničit nebo zotročit, nebo z nich udělat takové zrůdy jako jsme my sami." Nacismus je opak nacionalismu. Nacionalismus si hlídá svoje, ale do jiných národů se ......, natož aby na nich prováděl genocidu. Všechno tohle zavedli na ukrajině anglosasové, protože nic jiného neumí. Teď si hrají na mírotvorce jako za první a druhé války, kdy zorganizovali konflikt, všemožně ho podporovali a pak si nechali za vojenské dodávky i s úroky úplatit 40let. S tím je už konec, protože USA nic nevyrábí, všechny fabriky s vyjímkou vojenského průmyslu už jsou dávno v Číně a po celé Asii. Zničením Evropy která je pořád pod dohledem USA by si vyřešili svoje ekonomické problémy na náš účet. Takže ještě jednou. Rusko už vyhrálo ať se to někomu líbí nebo ne a Evropa pokud se chce zachránit musí jednat s Ruskem jako rovný s rovným a hlavně poctivě bez žádných dlouhodobých postranních úmyslů. Odběratelů pro své suroviny má Rusko už dost v zemích tzv. třetího světa který má "demokracie" USA už plné zuby.

|  30 |  0

Další články z rubriky

Z ženy mužem šetrně a důstojně. Ústavní soud podle docenta přepsal právnický vtip

8:50 Z ženy mužem šetrně a důstojně. Ústavní soud podle docenta přepsal právnický vtip

Změna pohlaví by měla probíhat s ohledem na zvlášť zranitelné skupiny trans lidí, vzkázal v týdnu Ús…