Starosta Prahy 2 rezignoval. Kvůli obvinění policie

07.03.2012 10:23

Starosta Prahy 2 Jiří Paluska rezignoval. Podle radnice je důvodem obvinění ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

Starosta Prahy 2 rezignoval. Kvůli obvinění policie
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

O obvinění Jiřího Palusky dnes informoval místostarosta Václav Vondrášek (ODS), který je nyní pověřen řízením radnice. Podle něj je důvodem Paluskovy rezignace obvinění ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Dopustil se jej údajně tím, že porušil povinnosti při správě cizího majetku. Server Česká pozice dnes uvedl, že důvodem Paluskova obvinění by měla být "nehospodárnost při opravách půd".

Sám Paluska ke svému obvinění řekl, že se týká výstavby půdních bytů v domě v Dittrichově ulici. Vinu odmítá.

Oznámení podala Transparency International

Trestní oznámení podala na Palusku loni v dubnu Transparency International (TIC). Organizace k tomu uvedla, že městská část na konci roku 2009 zveřejnila záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady stavbu bytu dokončit.

"Minimálně v případě jednoho bytu, konkrétně v domě Ditttrichova 1943/22, však k výše popsanému postupu nedošlo," tvrdí TIC. V době, kdy měla být předána budoucímu nájemníkovi hrubá stavba, byl byt podle TIC takřka dokončen. Organizace má prý navíc doklad, který prokazuje, že v bytě bydlel Paluskův syn Jiří.
  

Řízením radnice je nyní pověřen místostarosta Václav Vondrášek (ODS). Zastupitelstvo podle něj na příštím zasedání dovolí jednoho člena rady a poté zvolí nového starostu. Termín zasedání zatím není znám.

Udženija: Bylo správné, že rezignoval

Předsedkyně oblastní rady ODS Prahy 2 Aleksandra Udženija ale ParlamentnímListům.cz řekla, že Paluska byl obviněn včera.

„Já o tom obvinění ovšem konkrétně nevím nic, než to, co bylo dosud zveřejněno. Totiž těch trestních oznámení, které padají na nás na všechny, je mnoho. Proto ani nevím, co nyní policie vyšetřuje. Tam o tom můžeme jen spekulovat. Nejedná se ale o nějakou aféru, jedná se o to, že pravděpodobně se shledalo, že v rámci správy veřejného majetku, kdy byl místostarostou, došlo k nějakým nesrovnalostem,“ řekla Udženija pro ParlamentníListy.cz.

„Pan starosta se k tomu postavil čelem tím, že rezignoval, což je zcela správné. My v ODS na Praze 2 ale dlouhodobě hlásáme morálku v politice, takže tím, že mu bylo včera sděleno obvinění, a dnes okamžitě rezignoval, tak už toho si vážím,“ dodala Udženija.

 "Bylo mi sděleno obvinění, tak si myslím, že takový člověk nemůže fungovat v čele městské části," dodal k tomu bývalý starosta, který v čele radnice Prahy 2 působil od listopadu 2010. Předtím byl místostarostou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …