Starostové Olomoucka se bouří: Jsme chudí a diskriminovaní

21.09.2011 8:21

Musíte změnit financování samospráv! Zaznívalo z Litovle, kam se starostové z různých koutů Olomouckého kraje sjeli, aby vyjádřili nesouhlas s daňovou diskriminací svých měst a obcí.

Starostové Olomoucka se bouří: Jsme chudí a diskriminovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 Více než stovka starostů a místostarostů obcí a měst Olomouckého kraje se v polovině září sešla v Litovli na náměstí za účelem podepsání takzvaného „klíčového dopisu".V něm žádají premiéra Petra Nečase, aby vládní koalice schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní a změnila tím podle nich diskriminační financování samospráv.

Současné přerozdělování je nespravedlivé

„Chceme tím dosáhnout toho, aby se snížil současný diskriminační rozdíl příjmů mezi nejchudšími obcemi a nejbohatší Prahou. Těch nejchudších obcí tady v Olomouckém kraji máme téměř dvě třetiny. Nové rozpočtové určení daní by Olomouckého kraji přineslo celkově 1,5 miliardy korun," uvedla pro ParlamentníListy.cz hlavní organizátorka protestu a místostarostka obce Libina na Šumpersku Jana Němečková.

Další zprávy z Olomoucka čtěte ZDE

Dopis podepsalo celkem 118 starostů a místostarostů. K dopisu protestující připojili klíč, který byl vyrobený z osmi kilogramů tvarůžků. „Je jich dost pro celou sněmovnu," dodala s úsměvem Němečková.

Podle protestujících stávající přerozdělování daní funguje tak, že polovina z příjmů putuje do čtyř největších měst v České republice a tím jsou podle nich cíleně diskriminována malá města a obce.

„Současné přerozdělování je velmi nespravedlivé. Je to okrádání většiny obyvatel menšinou a to není fér," uvedla pro ParlamentníListy.cz starostka Držovic na Prostějovsku Blanka Kolečkářová.

Miliony ročně navíc vylepší rozpočty

Pokud zákonodárci schválí novelu rozpočtového určení, v Olomouckém kraji si polepší všechny rozpočty obcí a měst. „Držovice se svými čtrnácti sty obyvateli mají rozpočet devět milionů korun a v případě novelizace by si polepšily asi o tři miliony korun ročně," doplnila Kolečkářová s tím, že za čtyři roky by si tak obec mohla vylepšit rozpočet až o dvanáct milionů korun. „A to je úžasná věc. Nemuseli bychom čekat na další dotace a měli bychom finanční prostředky na opravy silnic, mostů, a to potřebujeme," vysvětlila starostka.

Zda zákonodárci novelu schválí zatím není jasné. Premiér se vyjádřil, že není Jánošík, aby bohatým bral a chudým dával. Už ve středu přitom proběhne pochod starostů měst a obcí z celé republiky od Palachova náměstí k úřadu vlády. "Znovu budeme protestovat a věříme, že se dočkáme spravedlivé novelizace," uvedla Kolečkářová.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík řekl, že si nedovede představit, že by vláda bez tohoto klíčového bodu společného koaličního programu mohla fungovat dále. „Pro nás je to zásadní prioritou a ODS to z jednání koaličních devítek i vyjednávání koaličního programu ví. Nedovedeme si představit, že by nebylo dodrženo to, co je v koaliční smlouvě, že dostaneme financování obcí a měst na evropskou úroveň. Pan premiér mi osobně podal ruku na to, že rozdíl mezi nejchudší obcí a hlavním městem Prahou bude maximálně trojnásobný. Žádáme, aby tohle bylo dodrženo," uvedl šéf hnutí Starostové a nezávislí Gazdík.

Změnu rozpočtového určení daní chystá ministerstvo financí.

Více o RUD ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…