Stížnost Okamury má na starost přímo předseda ÚS Rychetský

28.12.2012 9:10

Ústavní stížnost Tomia Okamury má podle informací ČTK na starosti předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Právě on ale měl již v minulosti k úpravě zákona o přímé volbě prezidenta výhrady. Teď prý Rychetský připraví několik variant k tomu, jak situaci řešit. Plénum se ale sejde až v lednu.

Stížnost Okamury má na starost přímo předseda ÚS Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Senátor Tomio Okamura podal ústavní stížnost včera a to kvůli vyřazení z prezidentské volby. Kvůli množství neplatných podpisů ho Ministerstvo vnitra na kandidátku nezapsalo, verdikt následně potvrdil i Nejvyšší správní soud. Na rozhodnutí má Ústavní soud (ÚS) už jen dva týdny. Pokud do druhého lednového víkendu nerozhodne, prezidentská volba se nejspíš odloží.

Právě odložení voleb ale žádá nyní prostřednictvím své právničky Kláry Samkové senátor Tomio Okamura. Nesouhlasí totiž jak s postupem Ministerstva vnitra, tak ani se samotným prováděcím zákonem. Podle něj přímá volba není svobodnou volbou, přičemž volby mají být nezpochybnitelné a demokratické. Proto žádá odklad voleb, zrušení části prováděcího zákona k přímé volbě a zrušení části ústavního zákona, která přímou volbu prezidenta zavedla, konkrétně podmínku 50 tisíc podpisů pro kandidáty. Dožaduje se také toho, aby se mohl do voleb vrátit jako jeden z kandidátů. Svou stížnost včera Okamura odevzdal osobně přímo na podatelně ÚS.

Jak ale uvedla v pátek ČTK, jeho stížností se bude jako soudce zpravodaj zabývat předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. V minulosti přitom vyjádřil pochybnosti o vhodnosti právní úpravy přímé volby prezidenta. Rychetský v příštích dnech zformuluje návrhy, o kterých pak bude rozhodovat plénum Ústavního soudu, tedy sbor všech soudců.

„Připravím několik variant," řekl dnes Rychetský. Soudci se poprvé sejdou po Novém roce.

První kolo prezidentských voleb je přitom ohlášeno již na 11. a 12. ledna 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…