U komunistů je dusno. Napadený Filip: Extremismus ve straně nemá místo

14.01.2012 15:33

Někteří komunisté v Praze kritizují předsedu strany Vojtěcha Filipa za to, že se strana pod jeho vedením odklání od revolučních ideálů a přechází na půdu smířlivého parlamentarismu. Alespoň tak to tvrdí jedna ze základních organizací na Praze 1. Předseda Vojtěch Filip to naprosto odmítá a tvrdí, že není oportunista, ale dialektik a žije v reálném světě. Pro stalinistické tendence podle něj není ve straně místo.

U komunistů je dusno. Napadený Filip: Extremismus ve straně nemá místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

V čele stalinisticky smýšlejícího tvrdého jádra KSČM v Praze stojí hlasitá komunistka Marta Semelová, která nedávno upoutala pozornost například tím, že jen pár dní po smrti prezidenta Václava Havla tvrdě spočetla jeho údajné hříchy proti společnosti. Navíc se proslavila oslavnou řečí o komunistických pohraničnících, kterou pronesla na půdě sněmovny.

Za tím nebude Semelová, odhaduje Ransdorf

Europoslanec Miloslav Ransdorf však pochybuje, že za podobným vyhlášením stála právě poslankyně Semelová. „Podívejte, já si myslím, že poslankyně Semelová pochopila, že v jejím případě je lepší spíš mlčet, než se příliš ozývat. A v poslední době bych řekl, že to docela dodržuje. Jinak předseda Vojtěch Filip rozhodně není revizionista, je pragmatik. Já si nemyslím, že podobné bláboly zveřejněné někde na webu, by mohly nějak výrazně poškodit komunistickou stranu. Upřímně řečeno, nějaká základní organizace v Praze 1 je naprosto bezvýznamná. Mimochodem mě určité skupiny ve straně také mnohokrát napadly,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz pamflet Ransdorf.

„Revoluční charakter strany a její marxisticko-leninská podstata jsou nahrazovány maloměšťáckým smířlivectvím, parlamentarismem a oportunismem,“ tvrdí kovaní rudí. Není to přitom poprvé, co se stalinisticky orientované křídlo strany pokouší o návrat k „původním ideálům.“ Už v minulosti volali po tom, že je třeba zhodnotit příčiny, které v roce 1989 vedly ke kontrarevoluci a stejně tak je třeba kriticky zhodnotit polistopadový návrat ke kapitalismu. Předseda Filip se pak podle stalinistů dopustil toho nejtěžšího hříchu, totiž revizionismu, když k projednání prosadil vlastní materiál, jenž se odlišoval od toho, který schválila celorepubliková komise strany. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip tvrdí, že v žádném případě není stalinista, ani fanatik, ale rozhodně odmítá obvinění z revizionismu. „Nepovažuji se za revizionistu, jsem dialektik. Na rozdíl od těch, kteří to o mně tvrdí, vím, že dialektický přístup nemůže mechanicky používat poučky, ale je potřeba vždy vycházet z analýzy faktického stavu a navrhovat podle toho odpovídající řešení, které obstojí v praxi. Nemyslím, že extrémistické názory by měly v naší straně nějakou výraznou podporu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Filip. 

Podle dalšího z komunistických poslanců, Jiřího Dolejše, jde o připomínku minulého režimu. „Slovník jako revizionista usvědčuje ty, co ho používají. Tohle nálepkování a ohlížení se po dogmatech bývalé státní ideologie minulého režimu je samo dogmatické, ale v KSČM silně minoritní, jde o anachronismus,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Poslankyně Marta Semelová nebrala telefon a nereagovala ani na dotaz zaslaný sms zprávou.

Rudá chvála pohraničníků

„Státní hranice je vždy jednou z integrálních součástí každého státu. V době studené války nabývala ochrana státních hranic velkého významu. A byli to právě pohraničníci, kteří měli zásluhu na tom, že některé provokace na státních hranic nepřerostly v konfrontaci širokého rozsahu a narušení míru. Byli to příslušníci pohraniční stráže, kdo zabezpečovali klid pro pokojný život a práci lidí nejen v pohraničí. A že neměli jednoduchou službu, o tom svědčí historické prameny z 50. let, kdy u narušitelů státní hranice byly nalezeny, zbraně, samopaly, ruční granáty a atd. Nastávající generace by měly vědět, co se v naší zemi dělo, co a proč dělali rodiče a prarodiče. A měla by vědět pravdu. Ale o tu v tomto zákoně nejde. Vy tuto pravdu účelově deformujete, politizujete a falšujete" řekla komunistka Marta Semelová při projednávání zákona o třetím odboji ve sněmovně a vzbudila obrovský rozruch, za který vyfasovala napomenutí i od předsedy Filipa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…