Úřady práce situaci nezvládly, říká John

03.01.2012 15:55

Špatná informovanost veřejnosti a celkově nezvládnutá situace. To je podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna hlavní příčina zmatků na Úřadech práce, kam od začátku nového roku desítky lidí přicházejí zaregistrovat se po ztrátě zaměstnání.

Úřady práce situaci nezvládly, říká John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Když vidíte fronty lidí, kteří ještě za tmy čekají před zavřenými dveřmi úřadů, musíte se ptát, jak je něco takového v dnešní době možné,“ konstatoval Radek John. „Odpověď je jasná – odpovědní pracovníci ministerstva prostě nezvládli změnu, kterou sami připravili.“ Také podle pracovníků úřadů mohla za nával žadatelů už v ranních hodinách špatná informovanost.

Absurdní, konstatuje John

Mnoho z nich se totiž domnívalo, že nové formuláře musejí podat hned v prvních dnech nového roku, přestože ve skutečnosti na to mají celý měsíc. K zaplnění úřadů přispěla i Rada postižených, která vyzvala lidi s hendikepem, aby na úřadech práce podali žádosti o příspěvek na mobilitu hromadně ve středu 4. ledna.

Práci úředníků komplikuje také nedostatečné vybavení. Chybí vyvolávací zařízení, na které úřady nemají peníze a mnozí úředníci se učí zacházet s novým počítačovým systémem až přímo při práci. Aby úřady zabránily případným nepokojům, začaly zřizovat antikonfliktní týmy. Ty mají obcházet frontu a snažit se čekající lidi uklidnit. „Je to celkem absurdní, když si uvědomíme, že stačilo včas a důsledně veřejnost informovat o tom, jak se systém sociálních dávek od nového roku mění,“ konstatoval předseda VV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…