V Čáslavi rýžují na Romech. 175 tisíc měsíčně. Z dávek

27.09.2011 6:37

REPORTÁŽ V souvislosti s problematikou sestěhovávání nepřizpůsobivých občanů různými realitními kancelářemi a následným vytvářením sociálně vyloučených lokalit v českých městech se v posledních týdnech hovoří i o středočeské Čáslavi. Podle starosty a senátora za ČSSD Jaromíra Strnada je ale problém v jeho městě takřka vyřešen. Do Vánoc by měli majitelé hotelu Bílý kůň své nájemníky vystěhovat. Město na oplátku pomůže se stavebním řízením, které umožní dlouho odkládanou rekonstrukci objektu.

V Čáslavi rýžují na Romech. 175 tisíc měsíčně. Z dávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hotel Bílý kůň v Čáslavi

Narozdíl od jiných měst, o kterých se od propuknutí událostí na Šluknovsku hovoří, ale v Čáslavi nevydělávají na vysokých nájmech, hrazených ze sociálních dávek realitní kanceláře, ale převážně místní. Například majitelé zmíněného hotelu si ubytováváním nově příchozích Romů vydělávali na modernizaci stavby.

"Bílý kůň nikdy neměl takové příjmy, jako nyní. V podstatě byl ten dům vybydlený," připomíná Strnad a dodává konkrétní cifru. Při nájmu 3500 korun za osobu měsíčně dostane od všech padesáti lidí na podpoře měsíčně 175 tisíc korun.

Sledujeme téma Romové
OBRAZEM Neklidný Varnsdorf

Majitelům problematických objektů domlouváme

"Přišlo to přibližně před devíti měsíci. Objevilo se zde v různých objektech asi 150 nepřizpůsobivých občanů, kteří do práce chodit nechtějí a místní obyvatelé začali být silně nespokojení," říká starosta a senátor Strnad s tím, že nejvíce Romů se objevilo přímo na čáslavském náměstí v hotelu Bílý kůň. Z několika domů, jejichž majitelé se rozhodli na příspěvcích na bydlení vydělat, je prý problém vyřešen už u dvou.

Největší nevoli obyvatel ale vyvolávalo rušení nočního klidu Romy z hotelu. "I zde jsme se ale s majitelkou dohodli, že do konce roku svůj byznys ukončí," hlásí starosta. Rozhodnutí majitelky podle jeho slov dosti napomohl vstřícný krok radnice. "Majitelka měla problémy se stavebním řízením. Nechci rovnou říci, že jí soused přímo házel klacky pod nohy, ale jisté nesnáze tam byly. Povolení ke stavebním úpravám nabyde právní moci během podzimu, takže ta paní bude moci zahájit rekonstrukci k jinému využití stavby," popisuje Strnad.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

I v Čáslavi zástupci místní samosprávy reflektují mírnou nevraživost mezi Romy, kteří ve městě žijí delší dobu, a nově příchozími. "S těmi starými máme hodně dobré vztahy a pokud se při pracích pro město osvědčí, zaměstnáváme je natrvalo. Nyní za námi chodí a prosí nás, abychom s těmi novými urychleně něco udělali," popisuje situaci Strnad. Je ale otázka, nakolik stížnosti "starýchů na "nové" vyvolala sama média a obdobné reakce starousedlíků ze severočeského pohraničí.

Dále čtěte:
Nové svědectví: Mačetář na útěku je velmi nebezpečný, mluvili jsme s obětí
Mašín šel proti Romům. Čelí výhrůžkám. Pepo, přeci nejsi holá lebka

V Čáslavi je relativní klid

Čáslav podle Strnada naštěstí nepatří k městům, kde by nezaměstnaní Romové páchali násilnosti a krádeže, jak referují obyvatelé Šluknovska. V lokalitách, kde nově příchozí žijí, prý městská policie registruje pouze rušení nočního klidu. "V případě hotelu na náměstí jsme přijali účinné opatření, v těch místech se neustále pohybuje hlídka strážníků, ze které mají sociálně nepřizpůsobiví respekt a příliš nevycházejí ven. To potvrzuje i krátká procházka okolo údajně problematické stavby, hotel Bílý kůň rozhodně žádné domy v ghetech nepřipomíná. Zásadní problémy ve vzájemném soužití pak nezmiňují ani zdejší občané. A to i přesto, že do Čáslavi mělo dorazit okolo 150 nových Romů, o kterých se v severočeských městech hovoří jako o vážném problému," vysvětluje oranžový politik.

Psali jsme:
Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům
The Economist o Šluknovsku: Nacistická perzekuce 

Místní šeptanda: Sestěhovávání Romů organizuje sama radnice

Jako viník situace v Čáslavi bývá obyvateli města označována i sám Městský úřad. Právě místní samospráva měla sama iniciovat sestěhovávání Romů z okolních vesnic i z jiných koutů republiky. To ale starosta Strnad rezolutně odmítá. Fáma prý vznikla tak, že před několika lety se radnice skutečně snažila zvýšit počet obyvatel nad magickou hranici deseti tisíc, což by do městské kasy přineslo více peněz ze státního rozpočtu. "Ti, kdo tyto řeči šíří, si ale neuvědomují, že systém výpočtu, zvýhodňující města nad deset tisíc obyvatel, už dnes neplatí. Skutečně k tomu nemáme důvod," říká Strnad.

SLEDUJEME téma: Šluknovsko
TÉMA: Sociální dávky

Strnad svým kolegům: Nebuďte příliš benevolentní

Určitý posun v řešení neuspokojivé situace, která v současnosti eskaluje hlavně na Šluknovsku, by podle Strnada měla přinést říjnová schůze Senátu. On sám zde chce pojmenovat jeden z jevů, který podle něj současné dění zapřičiňuje. Dá se prý očekávat výstup z debaty v podobě společného prohlášení senátorů-regionálních politiků napříč stranami, požadujcí urychlené a především účinné řešení problému. "S tím krokem ale musí přijít spíš vláda. Senát sice může příslušný zákon navrhnout také, ale bylo by to podstatně zlouhavější řešení," říká Strnad.

Velká aktivita se v tomto směru dá očekávat od senátorů zvolených za hnutí Severočeši.cz, které například v posledních dnech na serveru Youtube.com zveřejnilo video s výpovědí oběti loupežného přepadení spáchaného Romy v Lounech. "Pracovat ale musí nejen vláda, ale i samy místní samosprávy. Zatímco v některých městech už radnice dokážou v případě problematického příjemce dávek tyto omezit, jinde jsou velmi benevolentní. Ti problémoví obyvatelé si to navzájem řeknou a začnou se cíleně stěhovat právě tam," vzkazuje kolegům na radnicích čáslavský starosta.

Čtěte také:
Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc
Přerovští Romové naříkají: Nikde nás nechtějí. Jejich ghetto čeká zánik

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…