Nové svědectví: Mačetář na útěku je velmi nebezpečný, mluvili jsme s obětí

26.09.2011 10:13

EXKLUZIVNÍ ZPOVĚĎ Romové prchající před spravedlností a zákonem po brutálním likvidačním útoku mačetami na neozbrojené hosty v Novém Boru, kteří navíc byli v menšině, nejsou takovými neviňátky, jak se dosud policie a profesionální humanisté snažili veřejnosti a slušným obyvatelům Nového Boru a Šluknovska nalhat.

Nové svědectví: Mačetář na útěku je velmi nebezpečný, mluvili jsme s obětí

Jak totiž zjistily ParlamentníListy.cz, starší z obou dosud unikajících Romů, 36letý svalnatý Antonín Sinu totiž už v minulosti málem zavraždil nožem jednoho z „bílých" obyvatel Nového Boru. Toho až na poslední chvíli zachránila narychlo zalarmovaná hlídka policie. Naší redakci se podařilo sehnat exkluzivní svědectví napadeného.

„Viselo na mně šest Romů, jeden o mně přerazil lopatu a tahle gorila na mě ještě vyrukovala s kudlou v ruce. Jen tak tak se mi podařilo mu ji vykroutit. Jinak bych už tady nebyl," říká pro ParlamentníListy.cz muž, který kvůli obavě ze zavraždění sebe a hlavně svých blízkých nechce uvést své jméno. Redakce však zná jeho jméno i bydliště. „Už mi mnohokrát vyhrožovali smrtí. Beru to vážně. Policie a stát nám tady nikdy nepomohou, kvůli cikánské lobby ze zahraničí, hlavně z Německa, jim pořád jen nadržují proti slušným starousedlíkům. Tohle tady nedopadne dobře," tvrdí občan Nového Boru. Podle něj už brzy v severních Čechách a hlavně na Novoborsku, o které se média a politici kvůli mediální show demonstrací na sever odtud ve Šluknovském výběžku příliš nestarají, vybuchne exploze násilí.


Bude válka!

„Mám sedm kamarádů, kteří mají legálně držené zbraně. Nikdy je dosud při sobě nenosili, měli je jen na střelnici. Teď bez nich neudělají ani krok. Až teď tyhle dobré a klidné občany někdo přepadne, nebo jejich blízké, tak to zmáčknou. Pak už tu válku tady nikdo nezastaví, to si mohou politici v Praze jenom myslet," varuje starousedlík. Ani policisté už podle něj dlouho neudrží na uzdě své nervy při svém nasazení během neustávajících demonstrací. „Pořád jim tam nadávají a oni dobře vědí, že chrání ty špatné před těmi dobrými. Jak dlouho to mohou vydržet?" obává se muž.

Jak přitom vyplývá ze samotných policejních databází, Antonína Sinu policisté důvodně podezřívají z brutálního útoku na hosty restaurace v Novém Boru. Při něm skupina pachatelů přinesenými obušky a mačetami vážně poranila tři muže. Jenže na stránkách policie je paradoxně u jeho fotky uvedeno, že hledaný Rom není nebezpečný. Totéž je napsáno u jeho komplice na útěku, teprve 19letého Roma Jakub Žiga. Pokud by se tedy našel nějaký výjimečně statečný a aktivní občan, který by je rozpoznal a chtěl je zadržet, riskoval by bez přehánění svůj život.


Kdyby to udělali bílí, už by měli na krku pokus o vraždu

Mnoho lidí, kteří viděli v televizi likvidační útok komanda romských zabijáků s mačetami na trojici hostů v novoborské herně, se navíc diví, proč je policie v tomto případě tak nesmyslně mírná. „To sekání chladnou zbraní do hlavy je jasný likvidační útok, pokus o vraždu. A za ten je stejný trest, jako za dokonanou vraždu. Je naprosto jasné, že ti Romové tam přišli zabíjet, a pokud nemají IQ na úrovni dnešního data, tak se nemohou hájit, že nevěděli, co dělají," řekl ParlamentnímListům.cz bezpečnostní expert a bývalý dlouholetý policista a kriminalista Petr Úpický. Podle něj policie a česká justice nadržuje Romům a bagatelizuje jejich jednání, za které by jinak každého jiného tvrdě trestala.

S ním souhlasí i právníci. „Trestněprávní kvalifikace je v tomto případě nesmyslně a neudržitelně mírná a neodpovídá ani dosud jasně shromážděným důkazům a svědectvím. Proč tak policie a státní zastupitelství činí, co tím sleduje a co je za tím ale ví jen ti, kteří případ šetří a dozorují. Zarážející je ovšem nečinnost kontrolních orgánů," uvádí pro ParlamentníListy.cz právník Jan Houdek.

Jenže jak říká už v minulosti napadený novoborský občan, u nich na severu Čech se Cikánů bojí všichni, policisté i žalobci. „Všichni tady bydlí, mají tady své rodiny a děti. Nejlepší by bylo, aby vyšetřování převzaly jiné složky policie, státního zastupitelství a soudy, daleko odtud a z oblastí, kde nemají problémy s takovými lidmi," míní už v minulosti Romy napadený muž.

V této souvislosti se opět otevírá otázka nasazení dalších posil v kritických oblastech České republice, ať již z civilní nebo vojenské policie, o kterém již dvakrát informovaly ParlamentníListy.cz. Tyto čerstvé síly by přitom mohly vydatně ulehčit policejním jednotkám, které se už měsíc musí používat k zásahům během stále tvrdších a nebezpečnějších incidentům na Šluknovsku místo toho, aby chránily klid, bezpečí a zákon obyvatel českého státu tam, kde je jejich místo. Pokud se jedná o policisty původem z jiných regionů, než jsou severní Čechy, mají oproti místním velikou výhodu, spočívající právě v jejich určité anonymitě, která chrání nejen je, ale i jejich rodiny před pomstou.


Čtěte také:


Mohlo by vás zajímat: Autentické příběhy

Fotomontáž: rep

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…