VZP nedá smlouvy na ambulance lékařům, kteří odejdou

16.12.2010 10:01

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nebude dávat smlouvy na ambulantní péči lékařům, kteří v odborové akci Děkujeme, odcházíme podají ke konci roku hromadně výpověď.

VZP nedá smlouvy na ambulance lékařům, kteří odejdou
Foto:
Popisek:

Řekl to ředitel VZP Pavel Horák. Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) při startu akce na jaře varoval, že tisíce lékařů odejdou z nemocnic do zahraničí. V současnosti přiznává, že většina zůstane v Česku. Řada lékařů si chce otevřít praxi.
   
"My určitě nebudeme rozšiřovat síť zdravotnických zařízení, to je v dnešní době vyloučeno, abychom přistupovali k tomu, že budeme uzavírat nové smlouvy s novými subjekty, navíc by to snižovalo efektivitu systému, protože ambulantní síť v ČR je dostatečná," řekl Horák.

Podle něj není důvod ambulantní síť rozšiřovat. Naopak je třeba upravit síť nemocniční, to znamená přizpůsobit nemocnice strukturou a počtem lůžek potřebám spádového území. Podle Horáka je nutno zabránit tomu, aby si nemocnice navzájem konkurovaly nákupem drahých zařízení, která stejně nevyužijí a nemají na ně personál.

"Já doufám, že spolupráce s kraji bude dobrá a že společně v jednotlivých krajích připravíme takovou restrukturalizaci lůžkové péče, aby to dlouhodobě prospělo českému zdravotnictví," řekl Horák.
   
V otevřeném dopise dnes varoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nespokojené lékaře, že svými odchody mohou způsobit chaos, který zřetelně zbrzdí reformní kroky. Asociace českých a moravských nemocnic vyhrožování lékařům odmítla. Jejich kroky prý považuje za vynucený oprávněný protest, který je v souladu s českými zákony.
   
Platové požadavky nespokojených lékařů a jejich kampaň morálně podpořily vědecká rada 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a akademický senát olomoucké lékařské fakulty. Apelovaly na představitele státu, aby se situací zabývali a nalezli prostředky pro odpovídající ohodnocení práce lékařů.
   
Podporu a solidaritu nespokojeným lékařům vyslovily také partnerské lékařské odbory ze Slovenska. Upozornily, že česká vláda po masovém odchodu českých lékařů z nemocnic nemůže počítat s tím, že na jejich místa přijdou lékaři ze Slovenska.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…