Věci veřejné nestojí a nepadají jen s osobou Víta Bárty, míní sociolog

08.03.2012 13:41

Březnové šetření společnosti SANEP ukázalo, že by se do Poslanecké sněmovny znovu dostala nejmenší vládní strana Věci veřejné. Zjišťování preferencí probíhalo začátkem března a část respondentů tak odpovídala i pod dojmem úvodních dnů hlavního líčení v kauze údajného uplácení poslanců Věcí veřejných.

Věci veřejné nestojí a nepadají jen s osobou Víta Bárty, míní sociolog
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Média jsou plná informací od Obvodního soudu pro Prahu 5, kde probíhá od pondělí 5. března hlavní líčení v kauze údajného uplácení poslanců Věcí veřejných neformálním šéfem strany Vítem Bártou. O soudním procesu se mluví jako o něčem, co nemůže Věcem veřejným přinést plusové body, ať už bude konečný verdikt jakýkoli.

Navzdory tomu aktuální průzkum volebních preferencí, který ve dnech 1. až 7. března provedla společnost SANEP, ukázal, že by nejmenší koaliční strana získala 5,1 procenta hlasů, což by jí stačilo k opětovnému vstupu do sněmovny. Dotazovaní v něm tedy odpovídali a případně dávali svůj hlas VV jednak před zahájením soudního řízení, jednak v jeho průběhu.

Informací je spoustu a navíc jsou hodně různorodé

„Nemáme nijak rozděleno, kdo z respondentů hlasoval před začátkem soudu a kdo v jeho průběhu. Myslím si, že přízeň se zatím žádným směrem výrazně posunout nemohla, protože těch informací od soudu je tolik a jsou tak různorodé, že je stejně obtížné odhadnout, jaký vliv a zda vůbec nějaký v této fázi hlavní líčení s Vítem Bártou na voliče má,“ říká pro ParlamentníListy.cz sociolog a ředitel společnosti SANEP Oldřich Zajíc.



Upozorňuje zároveň, že Věci veřejné podle všeho už nestojí a nepadají jen s osobou Víta Bárty. „Do popředí se dostala místopředsedkyně Karolína Peake, která patří podle našeho průzkumu mezi nejpřijatelnější političky. Navíc v uplynulých měsících, kdy se VV stavěly proti zvyšování daně z přidané hodnoty nebo proti rušení stravenek, tak touto sociální politikou mohla strana oslovit jinou část voličů než kupříkladu tu, která jí dala hlas v předloňských volbách,“ zamýšlí se Oldřich Zajíc.

Voliče kvůli nedůvěře v justici nemusí verdikt příliš ovlivnit

Podle něj se voliči Věcí veřejných k této straně nepřiklánějí ani kvůli Radku Johnovi, který přinesl straně ve sněmovních volbách tak nečekaný zisk, ani kvůli Vítu Bártovi, který se na veřejnosti vyprofiloval jako skutečný šéf VV, ale z person oslovuje veřejnost především Peake. Ale především jde o elektorát, který spoléhá na Věci veřejné jako sociální pojistku.

Ani výsledek procesu nemusí preferencemi VV výrazněji zahýbat, a to ať už bude jakýkoli. „Jde o to, jestli lidé budou věřit, že je proces spravedlivý. Podle průzkumu panuje velká nedůvěra v justici, tak je otázkou, zda se lidé spíše nepřikloní na opačnou stranu, než bude verdikt,“ poukazuje sociolog na to, že v boji o přízeň veřejnosti je v této věci stále ještě hodně proměnných. Ředitel SANEP nevylučuje, že jinak pravidelně prováděný průzkum volebních preferencí by se mohl v dubnu posunout, pokud by rozsudek měl padnout během jeho plánovaného termínu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…