Věnujte bezpečnosti dětí tu největší péči

02.05.2011 0:00

Bez dětské autosedačky je riziko úmrtí dítěte při nehodě sedmkrát vyšší. V loňském roce zemřelo na českých silnicích 17 dětí, z toho deset při nehodách v osobních autech.

Věnujte bezpečnosti dětí tu největší péči
Foto:
Popisek:

Aby se jejich počet nezvyšoval, platí od roku 2006 povinnost převážet děti do 150 cm nebo 36 kg v dětských autosedačkách či na podsedácích. Zdravotní pojišťovna METAL–ALIANCE nabízí jako jediná zdravotní pojišťovna příspěvek na jejich pořízení.

Dětské autosedačky a podsedáky jsou přizpůsobeny výšce a váze dítěte. Než dítě vyroste, vystřídá jich od narození alespoň pět. Investice v řádu tisíců korun je v rodinném rozpočtu znát, proto rodiny vítají každou pomoc.

Pomocnou ruku nabízí také Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE, která v rámci prevence úrazu dětí při cestování autem poskytuje klientům do 13 let věku příspěvek na zakoupení autosedačky či sedáku. Příspěvek může poskytovat díky spolupráci s Allianz pojišťovnou. O příspěvek, který činí až 300 Kč, je možné požádat do konce června.

„Klademe velký důraz na prevenci. Při dopravních nehodách dochází k závažným zraněním, která vyžadují dlouhodobou léčbu. V horších případech končí tyto nehody smrtí. Používání dětských autosedaček je jednou z možností, jak fatální důsledky nehod eliminovat, “ konstatuje Ing. Jiří Těhan, ředitel úseku klientských služeb a marketingu Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE.

Nejvíce dětí při autonehodách umírá v autě. V loňském roce takto zemřelo deset dětí, v roce 2009 osm dětí a o rok dříve sedm dětí. Nezajištěné děti umírají při nehodách 7x častěji než děti v autosedačkách či s podsedákem. Pokud dojde k nehodě při rychlosti 50 km/h, pak je desetikilové dítě vrženo silou, jako by vážilo 300 kg. Spoléhat se jen na klasické bezpečnostní pásy se kvůli riziku uškrcení také nedoporučuje. Proto se již od roku 2006 přepravují všichni menší 150 cm a lehčí 36 kg v autě povinně v autosedačce nebo na autosedáku.

ml,TZ,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…