Vláda asi odmítne návrh TOP 09 na jiné rozdělení daní obcím

17.12.2011 12:27

Vláda patrně nebude souhlasit s předlohou skupiny poslanců TOP 09 a Starostů, podle níž by střední a menší obce získaly více peněz z daňových výnosů. Pohoršily by si naopak Praha, Plzeň, Ostrava a Brno. Odlišný názor má na rozdělení daňových výnosů ODS, která označuje přístup koaličního partnera za "jánošíkovský".

Vláda asi odmítne návrh TOP 09 na jiné rozdělení daní obcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Ministři projednají návrh novely TOP 09 a Starostů o rozpočtovém určení daní ve středu. O osudu předlohy pak rozhodne parlament. Novelou by obce získaly celkem o 8,5 miliardy korun navíc. Z nich sedm miliard by pocházelo z jiného rozdělení daní na úkor státního rozpočtu. Jeho kapitoly by se podle předkladatelů o tuto částku plošně zkrátily. Zbylých 1,5 miliardy korun jsou peníze, které nyní stát posílá obcím na školství. Nově by je dostávaly podle předlohy přímo z daní.

Čtveřice největším měst stále hlasitě protestuje

Hlavní město by přišlo novelou o 2,2 miliardy korun ročně. Roční ztráta Plzně, Ostravy a Brna by činila asi 900 milionů korun. Výpadek příjmů by jim podle předkladatelů částečně nahradila po čtyři roky státní dotace. V prvním roce by byla nejvyšší, pak by výrazněji klesala.Cílem předkladatelů je to, aby poměr výnosů z daní na obyvatele mezi Prahou a průměrem "nejchudší" kategorie obcí klesl ze současného 4,4 násobku na třínásobek.

Kabinet v návrhu svého stanoviska uvádí, že změnu v rozpočtovém určení daní by měl řešit vládní návrh zákona. Předlohu obdobnou novele poslanců TOP 09 a Starostů podalo ministerstvo financí. Ministerská norma by měla podle návrhu stanoviska podstoupit expertní a politickou diskusí, jejímž výsledkem má být široká shoda "v rámci odborné veřejnosti a přinejmenším i uvnitř vládní koalice".

ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun a přednostně chce přidávat obcím od 500 do 20.000 obyvatel. Příspěvek pro Brno, Ostravu a Plzeň by měl zůstat na současné úrovni. Praze navrhuje ODS ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…