Vzkaz ministerstva dopravy: Na přejmenování Havlova letiště ani korunu

14.01.2012 12:50

Ač plán přejmenovat pražskou Ruzyni na letiště Václava Havla zprvu působil jako ten z kategorie sci-fi, zdá se, že je velmi reálný. Provozovatel letiště už totiž seznámil resort dopravy s částkou, na niž by série změn spojená s přejmenováním měla přijít. Václav Havel má prý cenu desítek milionů.

Vzkaz ministerstva dopravy: Na přejmenování Havlova letiště ani korunu
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Nejen ulice, náměstí a další městské části, ale i pražské letiště. Ty všechny mají nést jméno nedávno zesnulého exprezidenta Václava Havla. ParlamentníListy.cz zajímalo právě přejmenování nejdůležitější stavby, které bude pravděpodobně také nejnákladnější. Tedy případ letiště, toho času ruzyňského.

Změna jeho názvu přece nespočívá pouze v tom, že se přetiskne název na několika tabulích, musí dojít i k přepsání katalogů, propagačních materiálů, nápisů na letenkách a mnoha dalším změnám, které si běžný smrtelník, a možná ani režisér Fero Fenič, tedy autor návrhu, neumí představit.

"Hrubý odhad ceny už máme, mělo by to stát do deseti milionů, víc ne," řekl ParlamentnímListům.cz vedoucí tiskového oddělení Ministerstva dopravy, Radek Holý. O ceně změn, které přinese přejmenovávání letiště, prý resort dopravy informoval přímo provozovatel letiště, tedy České aerolinie. Samo ministerstvo si žádnou kalkulaci nedělalo. Důvod? Za Havla platit nebude.

Ministerstvo ne. To aerolinky budou platit

"Obávám se, že by ta částka šla z rozpočtu provozovatele letiště," řekl redakci Holý s tím, že změna by neměla fatální finanční dopady. "Kódy uvedené v katalozích by se neměnily, hlavně by šlo o změny názvů na tabulích a podobně," vysvětlil.

10 mega za Havla? Není to málo?

Redakci zajímalo také to, jak se na celou věc dívá stínový ministr dopravy, plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Tomu se částka 10 miionů zdá poněkud nízká. "Přijde mi to poněkud málo, ale propočet nemám.  Může to být deset nebo třicet milionů, ale osobnost Václava Havla byla natolik výjimečná, že se vyplatí do toho investovat," řekl ParlamentnímListům.cz.

Chovanec ale poukázal i na další aspekt celého plánu. Totiž propagaci České republiky. "Přejmenování může přiblížit Česko lidem i ve vzdálených destinacích, mimo Evropu, ten návrh podporuji, stejně jako většina politické scény," dodal stínový ministr dopravy.

Deset či třicet? Pro ministerstvo je to kapka v moři

A měl by se podle něho právě tento resort alespoň částečně podílet na úhradě částky za přejmenování Ruzyně? To je prý věc otevřená. "Je to na současném vedení ministerstva. Ale ani deset, ani třicet milionů není pro rozpočet resortu, který pracuje s miliardovými částkami, nijak velká částka," vysvětlil Chovanec.

Pokud podle něho ke změně názvu letiště skutečně dojde, rozhodně to nebude v dohledné době. "Pravděpodobně to nebude v řádech měsíců, takže třeba letáky, které jsou natištěné v současné podobě, ještě nějakou dobu půjde použít," řekl redakci Chovanec.

Mluvčí letiště Ruzyně Eva Krejčí uvedla, že změna názvu vyjde na jednotky milionů korun. Ty budou prý investovány zejména do změny názvů jak na letišti, tak třeba ve sdělovacích prostředcích nebo na informačních tabulích.  Podle mluvčí Českých aerolinií by náklady spojené s přejmenováním byly "zanedbatelné".


"Dá se odhadnout, že náklady spojené s přejmenováním by byly v řádu jednotek milionů korun. Týkaly by se především označení Letiště Praha, všech věcí vizuálního charakteru, které by byly přímo na Letišti Praha, hlášení v rozhlasech a zvláštních autobusech," dodala Krejčí.

Právě miliony za smazání stop po názvu Letiště Praha by byly jediným vyšším nákladem v této souvislosti. "Náklady leteckých dopravců by v takovém případě byly zanedbatelné," uvedla mluvčí Českých aerolinií a Holidays Czech Airlines Hana Hejsková

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/prejmenovani-letiste-po-havlovi-by-statni-kasu-stalo-miliony-korun-11q-/domaci.aspx?c=A120112_174723_domaci_hv

Havel i v Paříži

Zajímavé je, že k přejmenovávání míst a staveb nebude docházet pouze v Česku. V uplynulém týdnu se objevila informace, že Havlovo jméno ponese třeba knihovna v Paříži.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…