Zdravotnické odbory budou jednat s Hegerem o platech

06.09.2010 10:00

6.9.2010 budou jednat zdravotničtí odboráři s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

Zdravotnické odbory budou jednat s Hegerem o platech
Foto:
Popisek:

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče (OSZSP) zásadně nesouhlasí s návrhem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na změnu odměňování a snížení platových tarifů pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. I s ním chtějí odbory o plánovaných změnách jednat. Pokud se nedohodnou, jsou připraveny vyhlásit stávkovou pohotovost.
   
Odbory si nedovedou představit jako řešení pouze škrty. Místopředsedkyně svazu Dagmar Žitníková ČTK řekla, že má na dvě tisícovky záporných vyjádření zaměstnanců ve zdravotnictví, které poslali oběma ministrům a premiéru Petru Nečasovi (ODS).
   
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce ušetřit desetinu výdajů na platech, proto navrhlo snížit o desetinu platové tarify a provést změnu v tarifních tabulkách. Změny by se dotkly také části pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách. Svaz je zásadně proti snižování platů, vyzývá k hledání vnitřních rezerv na zamýšlené úspory.
   
S návrhem nesouhlasí ani Lékařský odborový klub (LOK) či Česká lékařská komora (ČLK). Upozorňují, že nejde o snížení platových tarifů pouze o deset procent. Zkušení zdravotníci můžou přijít až o 40 procent tarifní složky. Snížení platových tarifů podle odborů povede k dalším odchodům kvalitních pracovníků a ke zhoršení kvality poskytované péče ve zdravotnictví a sociálních službách.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…