Zeman k Romům: Živit se prací, ne dávkami. Nepracuješ, nedostaneš

07.11.2011 6:37

Rasové nepokoje na severu Čech jsou podle bývalého premiéra Miloše Zemana zapříčiněny hlavně nedostatkem strategických investic, které by vytvořily nové pracovní příležitosti. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek totiž nabízí řešení, která připomínají hašení požáru sklenicí vody. K uklidnění nicméně nepomůže ani vznik romské politické strany, protože Romové nejsou jednotní a k volbám nechodí.

Zeman k Romům: Živit se prací, ne dávkami. Nepracuješ, nedostaneš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Romská populace bohužel většinou žije ze sociálních dávek a tuzemský anticikanismus je způsoben hlavně jejich zneužíváním. Jako první krok je nutné vytvořit nové pracovní příležitosti, k čemuž je třeba takové hospodářské politiky, která preferuje investice před spotřebou. Právě investice totiž vytvářejí pracovní příležitosti. Hned poté by se přešlo ke kroku číslo dvě, což by byla tvrdě uplatňovaná zásada, podle níž, když nepracuješ, ač bys mohl, tak sociální dávky nedostaneš," nabízí pro ParlamentníListy.cz řešení současných problémů hlavně na severu Čech expremiér a čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman. Posledním bodem jeho návrhu by bylo tvrdé postihování kriminálního chování bez ohledu na etnický původ.

Požár třeba hasit cisternou

Podle Zemana totiž současná politická garnitura řeší problém polovičatě a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v tom také plave. „Je poněkud pokrytecké, když ministr Drábek nabízí sto nebo dvě stě volných pracovních míst na veřejně prospěšné práce. A s nepokoji ve Šluknovském výběžku to má hodně společného, protože jde o hašení požáru sklenicí vody. Je totiž potřeba masivní investiční strategie. Projekty, které by zaměstnaly řádově desítky tisíc lidí. Pak člověk může bez pokrytectví říct, že pracovní příležitosti vytvořil, šanci má každý, ale kdo pracovat nechce, ať zapomene na sociální dávky," míní Zeman.

Čtěte také: Zakladatel partaje Romů má plán: Budeme tu pro všechny slabé


Veřejně prospěšné práce totiž nejsou všelékem. „Pokud by byly poskytnuty prostředky na veřejně prospěšné práce investičního charakteru, což neznamená zametání ulic nebo odklízení sněhu, ale budování něčeho trvalejšího, tak bych to považoval ne za sklenici, ale dejme tomu za džber či kýbl vody. My ale potřebujeme hasičské auto, cisternu. A tu představují strategické investice, které může zčásti financovat Evropská unie, zčásti soukromý sektor a role státu je tam menší. Namísto třeba předražených armádních zakázek bych vrazil peníze do užitečnějších oblastí. Ať už je to dopravní infrastruktura nebo kvůli rozvoji turistického ruchu oprava chátrajících historických památek. To je ona cisterna, kterou se hasí požár o poznání lépe," dodává pro ParlamentníListy.cz.

Romové jsou nejednotní

K úmyslu založit partaj Romů je Zeman velmi skeptický. S nápadem vytvořit romský politický subjekt přišel před nedávnem během pietního shromáždění na místě romského koncentračního tábora v Letech u Písku šéf Výboru pro odškodnění obětí romského holocaustu Čeněk Růžička. „Romové stranu určitě zakládají a její příprava nyní běží na plné obrátky. Zatím bohužel nemáme jméno, ale v nejbližších dnech bude určitě jasno," doplnil pak naší redakci další aktivista Miroslav Kováč.

Související:


„Romská občanská iniciativa zde existovala již počátkem devadesátých let a naprosto neuspěla. Hlavním důvodem je, že Romové mají podivuhodnou schopnost rozdělit stranu na ministrany a pak ještě na více dalších pidistran. Připomíná to štěpení atomu. Navíc Romové většinou vůbec nechodí k volbám. Samozřejmě, když jim někdo nedá pět stovek, aby hlasovali za tu či onu stranu, ale v tom případě nehlasují pro romskou stranu. Z těchto důvodů se bohužel domnívám, že vznik úspěšné romské politické strany je krajně nepravděpodobný," dokládá Zeman. Nutno dodat, že polistopadová Romská občanská iniciativa (ROI) je v insolvenčním řízení.


Nicméně, jak Zeman zdůrazňuje, v jeho SPOZ je řada členů Romů a to zejména v Libereckém kraji. „Jsou to velmi slušní lidé, kteří se živí prací, nikoliv sociálními dávkami. Teď naše strana dokonce vytvořila v Novém Boru jakýsi smíšený výbor. Jsou v něm tři Romové a tři bílí a snaží se tam situaci uklidňovat," popisuje vlastní kroky Zemanovců. Podle Miloše Zemana by měli i Romové odsuzovat existující romský rasismus stejně intenzivně, jako většinová společnost odsuzuje rasismus protiromský. K rasismu je totiž třeba se na obou stranách obrátit zády.  

Související:

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…