Zeman letí do Číny. Víme, čím hostitele podaruje

20.10.2014 20:37

Už ve čtvrtek odlétá prezident republiky s početnou delegací na dlouho připravovanou zásadní státní návštěvu Čínské lidové republiky. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček během pondělí prozradil některé body z čínského programu Miloše Zemana a šéf hradního protokolu Jindřich Forejt později novinářům představil některé české dary pro čínského prezidenta.

Zeman letí do Číny. Víme, čím hostitele podaruje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman s šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem (vlevo)

Ve čtvrtek 23. října vyráží prezident republiky Miloš Zeman na dlouho očekávanou a pečlivě připravovanou státní návštěvu Číny. Během čtyřdenního programu navštíví hned tři města. Vedle metropole Pekingu zavítá prezident Zeman i do hlavního města provincie Sečuán, kde zahájí Západočínský mezinárodní veletrh.

V závěru nabitého programu čeká českou hlavu státu přijetí na nejvyšší úrovni, Miloš Zeman bude se všemi poctami přijat prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem. A právě svému prezidentskému protějšku a jeho manželce veze Zeman zajímavé dary, které novinářům představil ředitele hradního odboru protokolu Jindřich Forejt.

Ten zdůraznil i pečlivost, s jakou se všichni na cestu do Číny připravují. Prezidentský pár jedné z nejsilnějších ekonomik světa od české hlavy státu dostane například křišťálový lustr, jehož součástí navíc budou speciální přívěsky s vyobrazením roku narození čínského prezidenta i jeho ženy v čínských znacích.

Dalším z darů pak bude sazenice jabloně odrůdy Jarka, která má symbolický význam. Jednak zdůrazní prezidentem často opakovanou potřebu investice a nejen spotřeby, neboli jak Miloš Zeman říká: „Jezme méně jablek a sázejme více jabloní.“ A jednak bude podle Forejta symbolicky plodit jablka společného česko-čínského přátelství. Součástí darů bude i sada pečlivě vybíraných českých a moravských vín.

(Blahopřejný telegram k novému roku od Mao Ce-tunga z archivu Hradu)

(Fotografie ze setkání československých a čínských představitelů, opět z archivu Pražského hradu)

Na českém velvyslanectví bude s prezidentovou účastí zahájena výstava k 65. výročí navázání česko-čínských diplomatických vztahů. Tehdejší Československo patřilo k prvním státům, které Čínskou lidovou republiku uznaly.

Novinářům se rovněž představil sinolog a tlumočník Vít Vojta, který jako znalec jazyka a prostředí bude tlumočit prezidentu Zemanovi. Vojta pracuje v Praze a v Šanghaji a v Číně zakládal a vedl obchodní zastoupení a organizoval obchodní a poznávací mise do Číny. Vrcholným státním představitelům už tlumočí dlouhodobě. Vít Vojta zmínil přípravy, které jsou pro tlumočníka s cestou spjaty.

Nestačí prý jen znát jazyk, sbalit se a jet. Státní návštěva je událostí zásadního významu a pro tlumočníka znamená podrobné studium aktuální situace v obou zemích i názorů obou prezidentů na témata, o nichž se dle předpokladu bude mluvit. Podle všeho bude český prezident muset i pečlivě vybírat své tradiční bonmoty. Jak Vít Vojta řekl, v čínské kultuře se s humorem pracuje jinak než u nás a navíc černý humor je tam takřka zapovězen.

Jak dále ParlamentnímListům.cz prozradil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, programu státní návštěvy se v Číně zúčastní i tři ministři a tři hejtmani. Z vlády do Číny zavítají ministři Milan Chovanec (vnitro), Jan Mládek (průmysl a obchod) a Svatopluk Němeček (zdravotnictví). Z krajské samosprávy se zúčastní hejtmani Jiří Zimola (Jihočeský kraj), Miroslav Novák (Moravskoslezský kraj) a Miloš Petera (Středočeský kraj). Součástí podnikatelské delegace, jak už napsala ČTK, bude v roli zástupce firmy Delta Capital i expremiér Petr Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…