Zhubněte po porodu bez zbytečných obtíží

04.02.2017 0:00

Stravovat se během těhotenství dle zásad zdravé výživy není jen nutností s ohledem na vývoj dítěte a zdraví matky, ale taktéž nespornou berličkou při pozdější snaze zbavit se kil, které maminky nabírají.

Zhubněte po porodu bez zbytečných obtíží
Foto: dodavatel TZ
Popisek: břicho

Stravování během těhotenství

„Stravování těhotné ženy by se nemělo nijak podstatně lišit od zásad běžného zdravého stravování. To znamená energeticky odpovídající jídlo s vyváženým poměrem živin, v dobré kvalitě, dobře stravitelné, upravené správnými kuchyňskými postupy. Ze stravy je třeba vynechat smažená a špatně stravitelná jídla, nadbytek alkoholu a kávy, výrazně nadýmavé potraviny nebo ty, které působí projímavě, polotovary, většinu průmyslových dochucovadel, některá konzervovaná jídla a vysoce rafinované potraviny.“, hovoří k problematice známý odborník na výživu Petr Havlíček, který již několik let pomáhá klientům Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR s řešením zdravého jídelníčku a životního stylu v programu „Změním se“.

Ani v těhotenství však není stravování věda. „Jde o to, aby byla strava přirozená a pestrá a budoucí maminku dobře vyživila. Výjimkou z těchto zásad je první trimestr, kdy se musí chápat, že těhotné ženy v tomto období „ujíždějí“ do různých podivností. Na druhou stranu je ale důležité myslet na to, že správné stravování přímo ovlivňuje zdravotní stav potomka, a tak by neměly chybět důležité živiny jako například železo, vitamíny skupiny B, především kyselina listová a omega 3 nenasycené mastné kyseliny.“, dodává Petr Havlíček. Není také radno zapomínat na fakt, že v prvním trimestru není třeba zvyšovat příjem potravy a v druhém pouze lehce, protože vývoj plodu matku ještě příliš energeticky nezatěžuje. Zvýšit energetický příjem se doporučuje až v trimestru třetím, a to o nějakých 300 až 500 kcal oproti běžnému stravování.

Shazování kil po porodu

Po samotném porodu většina maminek přichází na to, že větší část nabytých kilogramů jde dolů sama, a to kojením a věčným pohybem okolo miminka. Nelze se na to však spoléhat. Průzkumy ukazují, že asi 20 % novopečených maminek si nabraná kila drží a ručička na váze se ne a ne pohnout. Příčinu tohoto problému spatřují odborníci hlavně v tom, že několik prvních měsíců po porodu je zátěžových a mnohdy trvá, než se ženská psychika srovná. Rozhozené tak nejsou jen hormony, ale také spánek a stravovací návyky. Navíc mnohdy schází čas na jakoukoli sportovní aktivitu, nehledě na to, že několik prvních týdnů s novorozencem doma nepřipadá jakékoli cvičení v úvahu. Jedinou zbraní je tedy opravdu přemýšlet nad tím, co maminky jedí a dodržovat zásady zdravého jídelníčku i nadále. Co se samotného cvičení týče, po šestinedělí se doporučuje posilovat pánevní dno. Pokud jej ženy nechají tak, jak je – povolené po porodu, časem mohou hrozit zdravotní komplikace. Ze zdravotního hlediska však není od věci navštěvovat speciální cvičení pro ženy po porodu, příspěvek na něj poskytují čerstvým rodičkám i zdravotní pojišťovny, a tak kurzy nemusí ani nutně zasáhnout do mnohdy již tak napjatého rozpočtu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…