Zoufalá nastávající matka: Poplatky mi zkomplikovaly život. A bude hůř

15.09.2011 14:22

PŘÍBĚH Vláda zavedla poplatky ve zdravotnictví, protože chtěla zvýšit spoluúčast pacientů a zřejmě i jejich komfort. Veřejnost byla ujištěna, že toto by nemělo nějak zásadně ovlivnit jejich životy a peněženky, ale za cenné věci se platí. A co je cennějšího než zdraví?

Zoufalá nastávající matka: Poplatky mi zkomplikovaly život. A bude hůř
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Kateřina Jacques

 Tyto poplatky opravdu průměrného občana nezruinují, ale je i mnoho těch, kteří jejich zavedení pocítili a pocítí značně. Jednou z nich je například nastávající maminka Petra z Valašského Meziříčí.

Za rizikové těhotenství se platí

Paní Petra musela nastoupit na nemocenskou kvůli zdravotním problémům již na počátku druhého měsíce těhotenství. „Lékař mě upozornil, že je zde riziko potratu. Hned v sedmém týdnu jsem proto musela být bohužel hospitalizována," řekla šestadvacetiletá žena ParlamentnímListům.cz. Ačkoli byla po dvou týdnech propuštěna, komplikace pokračovaly a Petra se nemohla vrátit do práce.

Sledujeme téma ZDRAVOTNICKÁ REFORMA

„Doufala jsem, že budu ještě nějakou dobu pracovat, a tak si pojistím alespoň trochu slušnou peněžitou pomoc v mateřství. V posledním roce před otěhotněním jsem totiž byla opakovaně v pracovní neschopnosti kvůli problémům se zády. Nemohla jsem najít práci odpovídající mé kvalifikaci, a tak jsem tou dobou pracovala za minimální mzdu, takže jsem doufala, že budu pracovat i přesčas," upřesnila.

Nyní je Petra v osmém měsíci těhotenství a již třetím týdnem leží v nemocnici, tentokrát z důvodu možného předčasného porodu. Neví, kdy bude propuštěna, kdy proběhne porod, jak dlouho po něm ještě bude muset v nemocnici zůstat. „Vypadá to, že tady budu muset zůstat ještě několik týdnů. Lékaři se snaží děťátko udržet co nejdéle uvnitř, aby nenastaly zdravotní komplikace."

Čtěte:
Reformní zákony stav zdravotnictví nezlepší, myslí si odbory
Sobotka: Proč se zde věci mění na poslední chvíli. Že by reforma nebyla domyšlená?

Dítě je drahé. A hypotéka taky nepočká

ParlamentníListy.cz také zajímalo, jak Petra nahlíží na zavedení poplatků za pobyt v nemocnici.

„Vím, že někteří lidé s nimi bezvýhradně souhlasí, ale pro mnohé je to opravdu velká komplikace. Nejsem proti placení, ale v některých případech by měly být nějaké úlevy či kompenzace. Mám opravdu malou nemocenskou, manželův plat také není vysoký. Jen pořídit všechno vybavení pro dítě je opravdu nákladné, my navíc splácíme hypotéku. Nemyslím si, že dítě by mělo být luxus, jak někteří říkají. Luxus je podle mě drahé auto a podobné věci."

Čtěte:
Zdravotnická reforma jde k prezidentovi, Sněmovna přehlasovala Senát
Emmerová se čertí. Další chyby v zákoně o zdravotních službách

V současné době je poplatek za den v nemocnici 60 korun, ten by se však měl od nového roku zvýšit na 100 korun.

Dítě už neplatí. Aspoň něco

Pozitivní je, že vláda zrušila poplatky za pobyt dítěte v nemocnici. Věřím, že pro mnohé maminky, které tam musely zůstat například při zdravotních komplikacích dítěte to bylo nejen psychicky, ale i finančně náročné," dodala.

Chalánková: Námět k diskuzi

ParlamentníListy.cz proto oslovily poslankyni za Olomoucký kraj a lékařku Jitku Chalánkovou (TOP 09), aby se k případu vyjádřila: „Je to velmi svízelná situace. Jsem ochotná takovou situaci vzít jako podnět k řešení mezi resorty Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva zdravotnictví," přislíbila.

Čtěte:

Sobotka: Proč se zde věci mění na poslední chvíli. Že by reforma nebyla domyšlená?

Ministr Heger: Škoda, že si kritici nové terminologie zákon pořádně neprostudovali

Ilustrační foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…