„6 milionů jídel rozdáno!“ Albert se chlubil a pak vyšlo tohle

11.12.2023 11:08 | Monitoring

Čas od času se řetězce chlubí svou participací na dobročinných akcích. Například na sbírce potravin pro potřebné. Albert dle svých slov věnoval na jednu takovou 6 milionů jídel, respektive porcí jídla. Což jsou v přepočtu 3 tuny, tedy 2,6 procenta z celé sbírky. Řetězec se „úspěchem“ chlubil v reklamě. Nicméně před několika dny vyšlo v českých médiích něco jiného: Albert navýšil loni zisk o 87 %, byl tedy výrazně úspěšnější než Tesco, BILLA nebo Penny Market. A to nezůstalo bez odezvy.

„6 milionů jídel rozdáno!“ Albert se chlubil a pak vyšlo tohle
Foto: repro Google, tan
Popisek: Hypermarket Albert v Pardubicích

Obchodní řetězec Albert se na sociálních sítích chlubí tím, jak s pomocí zákazníků a dobrodinců rozdal celkem 6 milionů porcí jídla, tedy v přepočtu 3 miliony tun potravin. A rovněž že Albert byl největší dárce do potravinových bank v letech 2021 a 2022. Celkem prý ze sbírky půjde 116 tun potravin, podíl Albertu tedy tvoří 2,6 %.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí

Ve své kampani se řetězec dle serveru MediaGuru inspiroval dětskou radostí z Vánoc. „Vyzývá v ní dospělé, aby se během svátků radovali tak upřímně, jako to umějí právě děti. V televizním spotu si zahráli zaměstnanci Albertu i děti z dětského domova, s nímž dlouhodobě spolupracuje Nadační fond Albert,“ uvádí.

„Vánoční kampaně většinou útočí na emoce a dojetí. My jsme vycítili, že v dnešní době je čas vsadit spíš na pozitivní notu a rozdávat radost,“ řekla k vánoční kampani viceprezidentka marketingu Albert, Kateřina Harris a dodala, že jídlo je zdrojem potěšení a právě přes něj chce Albert vrátit dospělým „čistou, nefalšovanou radost“. Právě zde je uveden závazek rozdat 6 milionů porcí v rámci propojení s CSR aktivitami (odpovědné podnikání – pozn. red.).

Jenže se zdá, že mnohem větší radost by zákazníci měli, kdyby řetězec Albert zlevnil potraviny a i jiné produkty. „Vzhledem k tomu, že obchodnímu řetězci Albert vzrostl loni meziročně zisk o 87 procent na 1,98 miliardy korun, dá se celkem snadno odhadnout, kdo tady ty ‚lidi v nouzi‘ vyrábí, že Albert ČR?!“ dává do příčinné souvislosti ceny a počet lidí v nouzi právník Tomáš Tyl.

Naráží na data plynoucí z výroční zprávy firmy. Tržby se podle ní zvýšily o 8,6 %, ziskovost z prodejů je dle mluvčího Albertu Jiřího Marečka jen 2,8 %. Dle něho klesly hrubé marže, tedy rozdíl mezi náklady na pořízení a výnosem z prodeje. Vyšší zisk dle něho vysvětlují investice do úsporných programů a zvyšování efektivity provozu, např. na šetření energiemi a teplem.

Podle srovnání vychází Albert jako nejúspěšnější vzhledem k tomu, že Bille klesl o 30 %, Tescu dokonce o 85,6 % a Lidlu o 6 %. Penny Market zaznamenal zvýšení, ovšem „jen“ o 22 %.

Jako příklad zboží, na kterém se vydělává, může sloužit čokoláda. Studentskou pečeť totiž Albert prodává za 95 Kč. Jak ale mnozí poznamenali, tato čokoláda je „past na zákazníka“, protože je co chvíli v akci za 35 Kč.

I Albert je pak proslulý tím, že jeho slevy nejsou zdaleka tak výhodné. Například když „zlevnil“ prací kapsle Persil. Ze 279 korun na 299 korun, tedy ve skutečnosti o 8 % zdražil, ale na cedulku napsal, že se zlevňuje ze 799 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na to "naše" vláda?! Kolik lidí je v ČR natolik chudých, že nemají na jídlo?!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 11.12.2023 13:37:48
Za jak dlouho, bylo to jídlo rozdáno? Sbírka potravin pro potřebné. Kde to žijeme? To za toho "strašného" socíku neexistovalo.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…