,,A já to řeknu: Romové zneužívají dávky!" Opravdu hustá atmosféra v sídle ČSSD. Dienstbier zmateně pobíhá po budově, ostatní jsou naštvaní

21.10.2017 16:38

Je to tragické. Takový první komentář poskytl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna ParlamentnímListům.cz k výsledku doposud nejsilnější vládní strany. Strana podle něj nedokázala zareagovat na změněnou situaci v Evropě.

,,A já to řeknu: Romové zneužívají dávky!" Opravdu hustá atmosféra v sídle ČSSD. Dienstbier zmateně pobíhá po budově, ostatní jsou naštvaní
Foto: repro ČT
Popisek: Zklamání v ČSSD

ČSSD by podle průběžného sčítání měla získat 7,5 procenta hlasů. S přibývajícími čísly navíc jejich zisk klesá. Nálada v Lidovém domě se proto blíží k bodu mrazu.

ZDE MŮŽETE SLEDOVAT VÝVOJ VÝSLEDKŮ.

Jaroslav Foldyna v Ústeckém kraji zřejmě zaznamená nadprůměrný výsledek, ale přesto ve štábu ČSSD těžko hledal slova. „Je to tragické,“ řekl reportérovi ParlamentníchListů.cz.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí

Po chvilce zklamaného mlčení dodal: „Náš zisk je důsledkem toho, že jsme nebyli schopni včas zareagovat na situaci v Evropě. A těm, kteří zareagovali, jsme ještě dávali nálepky jako xenofobní, nacionalistický nebo populistický,“ uzavřel zklamaně.

Romové zneužívají sociální systém a lidé si to spojují s ČSSD

Foldyna pro ParlamentníListy.cz rozvinul, že strana podle něj nedostatečně akcentovala témata ochrany před nepřizpůsobivými. „Ti lidé měli práva, ale my jsme po nich přestali vynucovat povinnosti,“ vysvětlil poslanec.

Jako další téma, kde ČSSD selhala, zmínil Foldyna inkluzi ve školství. Tu velmi tvrdě prosazovala ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová. „Byl to problematický krok, diskuse se o tom nevedla vůbec a veřejnost to samozřejmě vnímala,“ řekl Foldyna pro ParlamentníListy.cz.

Jmenoval ještě téma dávek na bydlení, které způsobilo vznik mnoha sociálně vyloučených oblastí, kam byli sestěhováváni jejich příjemci. ČSSD sice na poslední chvíli jejich vyplácení omezila, ale to už lidé měli poznamenané, že ČSSD zapřičinila vytváření ghett.

„Vůbec jsme nedokázali reagovat na některé jevy, jako je třeba pěstounská péče v rodině. Nepřizpůsobivé se narodí tři děti, dá je do pěstounské péče své matce a rodina shrábne pěstounský příspěvek na tři děti,“ popsal běžnou praxi. „To je dnes šlágr celého severu Čech,“ dodal.

Lidé to podle něj viděli. „Vyvolává to samozřejmě negaci a napětí. A lidé si to spojují s ČSSD,“ dodal.

Pak pro ParlamentníListy.cz ještě natvrdo dodal: „Je potřeba to říci naplno. Romové zneužívají sociální systém.“ A pokračoval: „Byla u mě paní cikánka, 64 let. A říkala mi: Já celý život dělala, mám důchod 11 tisíc a víc mi nikdo nedá. A vedle mě bydlej ti šmejdi, ti nedělají nic a dostanou všechno,“ tlumočil zkušenost severočeský poslanec.

A pak pokračoval v jiných tématech: „Zcela jsme ignorovali typicky levicová témata. Třeba církevní restituce. Jasně, měli jsme nějakého koaličního partnera, ale přesto jsme to měli nastolit,“ říká Foldyna. „Anebo zdanění dividend. Miliardy nám odcházejí do ciziny a my jen přihlížíme,“ říká poslanec. Připomněl, že zdanění dividend zavádí i v USA pravicový prezident Donald Trump, a u nás nic.

Ani další hlasy blízké ČSSD nešetřily zklamáním. „Tak drtivou porážku tradičních demokratických stran jsem neočekával ani v nejdivočejších snech. Deficit věrohodnosti budou napravovat dlouho,“ napsal Lukáš Jelínek. Tento komentátor blízký ČSSD byl přitom častým a oblíbeným analytikem politického dění v České televizi.

ČSSD podle zjištění reportéra ParlamentníchListů.cz svolává v Lidovém domě grémium. Po budově podle reportéra ParlamentníchListů.cz pobíhá očividně rozrušený senátor Jiří Dienstbier.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…