„Blbec lidovec" a muž, co se upálil až po revoluci. Komunista Ransdorf vydal dva příspěvky

20.01.2014 9:51

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se rozepsal hned o dvou tématech. Jedním z nich je zamyšlení nad úpadkem českého jazyka, k čemuž politika přiměla kampaň lidoveckého kandidáta na senátora Patrika Kunčara. V druhém článku pak Ransdorf přemítá o oběti Jana Palacha a dalších.

„Blbec lidovec" a muž, co se upálil až po revoluci. Komunista Ransdorf vydal dva příspěvky
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ve Zlíně proběhly po odstoupení Tomio Okamury doplňovací volby do Senátu. Ve druhém kole byl zvolen lidovecký kandidát Patrik Kunčar. Leták, který měl voličům výběr tohoto kandidáta doporučovat, prý obsahoval šestnáct chyb. A právě to vedlo Miloslava Ransdorfa k zamyšlení nad úpadkem českého jazyka.

Celý článek Miloslava Ransdorfa čtěte ZDE.

Zajímavé prý bylo, jak se Kunčar k chybám postavil. Redaktorce, která je odhalila, prý vysvětloval, že plakát připravoval na horách, neměl možnost si ho zkontrolovat a že se jedná o tiskařské šotky. Pro hrubky ale vysvětlení neměl.

Europoslanci se tak vybavila asociace, dialog otce a syna ve filmu Obecná škola, o který se Ransdorf dělí se čtenáři: „Tati, pan Chroust je lidovec?" „Pan Chroust je blbec."

„Za minulého režimu se lidé smáli politikům. Dnes je to opačně, někteří politici se smějí úplně nestoudně občanům. A nemusí jít jen o neúctu k našemu jazyku," uzavírá politik.

O co se postarala svobodná média

Ve svém druhém vyjádření se Ransdorf zamýšlí nad činem Jana Palacha, který se v roce 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze. Europoslanec připomíná také Jana Zajíce a sebeupálení „toho třetího, o kterém se nemluví", komunisty Evžena Plocka.

„Dnes se ví o myšlenkovém profilu Jana Palacha, o jeho vztahu k dějinám Kominterny, o velmi levicových názorech i o oddanosti myšlenkám polednového vývoje v Československu. Jeho symbolický čin se zhodnotil sice až po mnoha letech, ale zhodnotil se," konstatuje Ransdorf.

Celý článek Miloslava Ransdorfa čtěte ZDE.

A připomíná ještě jméno čtvrtého muže, který se upálil pro Československo, o kterém se ovšem nehovoří vůbec. Tím je podle Ransdorfa Slovák Jozef Aszmongyi, který se upálil na podzim 1992 na protest proti rozbíjení Československa. „Pamatuji si jako dnes, jak na mne tento čin zapůsobil. Byl to akt odhodlání změnit cestu, která vedla k uspokojení egoistických zájmů české pravice a slovenských nacionalistů. Bohužel svobodná média se postarala o to, že jeho statečný čin zcela zapadl," lituje politik.

„Palach, Zajíc, Plocek, Aszmongyi, každý z nich by měl mít místo v našem srdci. Protože oni vnesli do ubohé přítomnosti něco, co naznačovalo jiné budoucí možnosti. Nebo jinak, jistotu, že dnešek nemusí být definitivní," uzavírá europoslanec Miloslav Ransdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…