„Blbec z Českého rozhlasu.“ Čtěte reakci prezidenta Zemana na útok spekulující o jeho zdraví

20.09.2018 18:06

Český rozhlas má v Berlíně jako svého zpravodaje blbce. Takto jednoznačně se vyjádřil prezident Miloš Zeman poté, co německý zpravodaj veřejnoprávního rádia šířil po internetu nepravdivé tvrzení, že s prezidentem Zemanem musí jezdit ekipa lékařů a zdravotních sester. Redaktor se prezidentovi následně omluvil, stále ale odmítá připustit, že by informace byla nepravdivá- jen ji prý nemůže ověřit z druhého zdroje.

„Blbec z Českého rozhlasu.“ Čtěte reakci prezidenta Zemana na útok spekulující o jeho zdraví
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman s delegací v německé Postupimi

Prezident Zeman v rámci své návštěvy Spolkové republiky Německo hovořil s redaktorem rádia Frekvence 1. Redaktor se podivil, že žádné osoby v klasickém lékařském stejnokroji v delegaci neviděl. „Mají ti lékaři a sestry tedy obleky a šaty, když jsem je neviděl?“ zajímal se redaktor.

„Mají to být podle našeho veřejnoprávního rozhlasu tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. Ve skutečnosti těch zdravotních sester je šest a tvoří harém členů delegace,“ odpověděl prezident. Pak dodal, že věří, že redaktor, který je ze „slušné stanice Frekvence 1“, není tak pitomý a pochopil, že jde o vtip.

REAKCE PREZIDENTA ZEMANA ZDE

„Nicméně zpravodaj veřejnoprávního Českého rozhlasu tak pitomý je. A proto jsem se rozhodl, že mu zítra zakážu vstup na tiskovou konferenci,“ dodal již vážně prezident Zeman. „Neboť nevidím rád, když se potvrzuje moje teze, že co český novinář, to blbec. Já totiž uznávám, že jsou i výjimky,“ dodal s tím, že by byl rád, kdyby takových novinářů bylo co nejvíce.

Jenže Český rozhlas podle něj jeho tezi spíše potvrdil. „Český rozhlas má v Berlíně jako svého zpravodaje blbce,“ dodal na adresu Pavla Poláka, který celou kauzu rozvířil. Prezident trvá na tom, že tvrzení, která redaktor zveřejnil, jsou lživá. Informaci, že by součástí prezidentské delegace byl lékařský personál, popřel i přítomný redaktor ParlamentníchListů.cz.

Berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák hned na začátku cesty prezidenta do Německa ve středu na svém Facebooku napsal: „Návštěva Miloše Zemana v Berlíně je podobná té před pěti lety. Ovšem s tím rozdílem, že teď s ním letí i tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. Celá třídenní návštěva je spočítaná na krok přesně a pokud možno bez schodů“.

Doplnil to poznámkou, že spolkový prezident Joachim Gauck v roce 2016 odmítl znovu kandidovat, i když ho k tomu přesvědčovalo celé politické spektrum, a to s odkazem na své zdraví. „Necítil se fit, a to pro něj ani dnes nejsou schody žádný problém,“ uzavřel zpravodaj Českého rozhlasu.

Jeho zprávu nadšeně šířila další média, například prezidenta tradičně kritizující Forum24.cz Pavla Šafra nebo web Seznam. Jeho redaktor Jiří Kubík k tomu posměšně připsal: „Zajímá tady ještě někoho důstojnost hlavy státu, nebo už jde všem ‚kompetentním‘ jen o to vydržet TAM co nejdýl, a to za každou cenu?“

Když bylo oficiálně popřeno, že by v prezidentské delegaci byl jakýkoliv zdravotnický personál, redaktor stále trval na svém: „Že Kancelář prezidenta republiky chce do Berlína spolu s prezidentem vyslat posílený zdravotní personál, jsem se dozvěděl z informovaných kruhů obeznámených s přípravami prezidentovy cesty do Německa. Svůj zdroj, jemuž jako dlouholetý zpravodaj důvěřuji, budu pochopitelně chránit.“ Připustil ale, že ji možná neměl psát na Facebook.

Poté, co prezident Zeman poskytl Frekvenci 1 své vyjádření, zpravodaj obrátil a začal se omlouvat:

„Jako novinář se hlásím k vysokým standardům této profese. K tomu také patří uznat chybu, pokud se jí dopustím. Informaci, že s prezidentem Zemanem jedou do Berlína tři lékaři a čtyři sestry, jsem získal z jednoho zdroje a nemůžu ji ověřit. Za zveřejnění této zprávy na svém facebookovém profilu se tímto Kanceláři prezidenta republiky omlouvám.“ Že by informace byla nepravdivá, to však připustit odmítl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…