„ČT? Všude je něco...“ Soukup jen zíral. Významný host pak oslovil mládež

16.10.2019 10:57

„Je úterý po deváté hodině, takže nás čeká Duel,“ přivítal diváky TV Barrandov Jaromír Soukup. Na úvod se vyznal, že ze svého hosta má ohromnou radost. Není prý totiž snadné přivést do studia ministra vnitra. Jan Hamáček, který je rovněž vicepremiérem a předsedou ČSSD, se pak uvolněně rozpovídal o řadě témat, například ujistil, že ČSSD není žádný kriminál.

„ČT? Všude je něco...“ Soukup jen zíral. Významný host pak oslovil mládež
Foto: repro Barrandov
Popisek: Dvojí metr dle Jaromíra Soukupa

Hned na úvod Hamáček promluvil o církevních restitucích. Právě v úterý totiž Ústavní soud rozhodl, že zdanění náhrad poskytnutých církvím, které prosazovala vláda, je protiústavní. „Myslíme si o tom svoje, ale rozhodnutí musíme respektovat. Udělali jsme maximum pro to, abychom restituce alespoň korigovali,“ řekl k tomu předseda Hamáček.

Anketa

Líbí se vám rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zdanění církevních restitucí?

9%
91%
hlasovalo: 23689 lidí

Ten pak také vysvětlil, že ČSSD necítí žádný závazek vůči KSČM, která podporuje vládní koalici a zmírnění církevních restitucí měla jako zásadní téma. „KSČM má dohodu o toleranci pouze s ANO, a co se týče tématu restitucí, žádné hlasy jsme si v tomto ohledu nekupovali,“ rozčílil se trochu ministr vnitra. Sociální demokraté podle něj hlasovali pro zdanění restitucí prostě proto, že se jim zdálo fér. „Za vlády Slávka Sobotky nám bylo vyčítáno, že s tím nic neděláme, tak teď jsme řekli, dobře, když je na stole to zdanění, tak ho podpoříme,“ vysvětlil.

Otázkou je, jak tento neúspěch poznamená ochotu komunistů podpořit státní rozpočet, klíčový zákon roku. Komunisté již delší čas naznačují, že rozpočet jim přijde až příliš deficitní. „Nemohu mluvit za stranu pana Vojtěcha Filipa, jen vím, že vláda jednala s komunisty o státním rozpočtu a v tomto ohledu nás strana podpoří,“ krčil rameny Hamáček, který je ve vládě místopředsedou.

Anketa

Mělo by být Turecko za útok a sever Sýrie vyloučeno z NATO?

91%
4%
hlasovalo: 12648 lidí

Dalším tématem byla Česká televize a její výroční zprávy. V minulém týdnu proběhl v Poslanecké sněmovně seminář, na kterém poslanci objevili řadu nesrovnalostí a „malých domů“ v hospodaření veřejnoprávní televize a někteří pak dávali najevo, že po tomto zážitku pro zprávu o hospodaření ruku nezvednou.

Den předtím ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek informoval, že ČSSD požadovala podpoření zpráv o ČT i od koaličního partnera a hnutí ANO se zavázalo k podpoře.

Hamáček to ale vnímá tak, že neschválení zpráv by ohrozilo nezávislost České televize – a to je hlavní důvod, proč chce hlasovat pro. Případné nejasnosti se prý mohou vyřešit „potom“. „My se můžeme bavit o tom, zda veřejnoprávní média dobře investují peníze, které vyberou. Zpráva o hospodaření by ale neměla být cestou, jak zničit veřejnoprávní status televize,“ varoval.

V zákoně je prý „nešťastný konstrukt“, že když zpráva není dvakrát schválena, tak padá Rada ČT. „A je tam destabilizace České televize a je to nešťastné,“ dodal.

Pokud jde o podivné hospodaření, Hamáček se s ním vypořádal slovy: „Samozřejmě, že v hospodaření České televize jsou rezervy. Tak jako na každém ministerstvu jsou rezervy.“ Generálního ředitele TV Barandov takový přístup zjevně udivil.

Nakonec proto Hamáček přišel s originálním návrhem ČSSD, jak nejasnosti v hospodaření České televize vyřešit systematicky. Vzhledem k tomu, že se objevily domněnky o provázanosti Rady ČT, která má jménem občanů televizi kontrolovat, a vedení televize, bylo by podle Hamáčka nejlepší, kdyby televizi kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad, který stejnou kontrolu vykonává u mnoha jiných veřejnoprávních korporací.

Když Soukupa zajímalo, jaké téma bude klíčové pro volby v roce 2021, vyjádřil Hamáček názor, že by to mohla být ekologie a ochrana klimatu. „Především mladé lidi hodně trápí a nemůžeme před tím zavírat oči. Téma ochrany životního prostředí je stále silnější,“ myslí si předseda ČSSD.

Soukup mu pak připomněl, že ČSSD má v názvu slovo „sociální“, ale sociální témata jí celkem šikovně odebírá koaliční partner, hnutí ANO.

„Ta naše mravenčí práce je vidět,“ nesouhlasil Hamáček. Jako příklad uvedl prosazení karenční doby, což je podle něj zásluha sociální demokracie, konkrétně ministryně Jany Maláčové.

Po těchto optimistických slovech Jaromír Soukup konfrontoval předsedu ČSSD s voličskými průzkumy, podle kterých se strana pohybuje kdesi mezi kritickými pěti a sedmi procenty. „Snad se to časem pohne směrem nahoru,“ věří Hamáček. Strana je podle něj „stabilizovaná“ na sedmi procentech a „teď se otevírá šance, abychom prodávali věci, které se nám daří“.

Strana má podle předsedy dobré vztahy i s prezidentem Milošem Zemanem. Těžko se dá hovořit o špatných vztazích, když hlava státu dala v minulých volbách sociální demokracii svůj hlas a s přátelským pozdravem navštívila poslední sjezd.

Při dotazu na odchody známých sociálních demokratů zaperlil ministr vnitra hláškou „ČSSD není kriminál, kdo chce, může odejít.“ Pokud jde o Jiřího Zimolu, někdejšího Hamáčkova zástupce, který měl v poslední době něco takového naznačovat, tak Hamáček ujistil, že si s ním promluví.

Když došlo na pracovní úspěchy jednotlivých ministrů za ČSSD, pochválil Hamáček hlavně působení Lubomíra Zaorálka na Ministerstvu kultury a Miroslava Tomana na resortu zemědělství.

Ten jej prý ale nedávno nemile překvapil snahou omezit slevy v supermarketech, takže si s ním dal schůzku, kde si chce téma vyjasnit. „Rozhodně ministr za ČSSD nebude dělat nic, co by poškodilo seniory. Pokud by to tak bylo, zastavíme to,“ zdůraznil divákům TV Barrandov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…