„Co Moskva, nic? Že se nestydíš, ty...“ Terorismus v Rusku. Fiala mlčí, lidé zuří

23.03.2024 7:59 | Monitoring

Při pátečním útoku na koncert v Krasnogorsku u Moskvy zabili ozbrojenci více než 60 lidí. K odpovědnosti se přihlásil Islámský stát. Původně na možnou ukrajinskou stopu upozornil diplomat Petr Kolář. Premiér Petr Fiala (ODS) je lidmi vyzýván k vyjádření a k odsouzení tohoto teroristického útoku v Rusku.

„Co Moskva, nic? Že se nestydíš, ty...“ Terorismus v Rusku. Fiala mlčí, lidé zuří
Foto: Repro X @visegrad24
Popisek: Následky teroristického útoku na okraji Moskvy

Maskovaní ozbrojenci v pátek u Moskvy stříleli z automatických zbraní na návštěvníky koncertu. Při útoku, k němuž se přihlásili bojovníci Islámského státu, zabili nejméně 60 lidí a zranili 145 lidí, z nichž asi 60 bylo v kritickém stavu. Podle některých zdrojů bylo na místě nejméně pět střelců. Střílet do lidí začali téměř okamžitě po vstupu do budovy.

Při nejsmrtelnějším útoku v Rusku od obléhání školy v Beslanu v roce 2004 ozbrojenci stříleli do civilistů těsně předtím, než měla rocková skupina jménem Piknik ze sovětské éry vystoupit před plným sálem v hale Crocus City Hall s kapacitou 6200 diváků, západně od hlavního města.

Na sociální síti se k činu přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Bojovníci IS „zaútočili na velké shromáždění na předměstí ruského hlavního města Moskvy“, sdělil IS, a že „zabili a zranili stovky lidí a způsobili na místě velkou zkázu, než se bezpečně stáhli na své základny“. Že za útokem stojí Islámský stát, později podle Reuters potvrdily i zpravodajské služby USA.

Ještě předtím, než se k útoku přihlásil Islámský stát, padalo podezření na Ukrajinu. Diplomat a poradce prezidenta ČR Petr Kolář na síti X sdílel informaci, že ruské kanály na online platformě Telegram uvádějí, že na parkovišti u koncertní haly byl nalezen „podezřelý bílý mikrobus“ se starou ukrajinskou poznávací značkou. „Obávám se, že je zaděláno na velký malér…“ napsal Petr Kolář.

Zatímco předseda vlády Petr Fiala přál k narozeninám princezně Kate z Walesu a vyjádřil lítost nad tím, že má rakovinu, lidé mu na internetu psali, že by bylo vhodné, aby se vyjádřil k tragédii v Moskvě.

„A co ten teroristický útok v Rusku. K tomu se stavíte jak, když tam umřeli třeba i dobří Rusové, kteří válku neschvalují?“ zajímal diskutéry premiérův postoj k této nešťastné události.

„Už jste odsoudil teroristické útoky v Moskvě?!“ zaznělo z další reakce pod příspěvkem předsedy vlády ČR.

„Bude někdo z vládních představitelů komentovat teroristický útok v Moskvě? Třeba Ministerstvo zahraničních věcí vydat nějaké prohlášení a odsouzení útoku na civilisty?“ naznačil další komentář. Později se k teroru vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan i české ministerstvo zahraničí.

„A co Moskva, nic ?! Ze se nestydíš, ty hovado jedno,“ rozčílil se nad mlčením premiéra vlády ČR přispěvatel do diskuse Petr.

„Kate se jistě udělá lépe. Teď odsuďte teroristicky útok v Rusku!“ přistála v diskusi další výzva Petru Fialovi.

Soustrast rodinám a blízkým obětí útoku v Rusku poté vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Teroristický útok na bezbranné civilisty je neomluvitelný za každých okolností. Upřímnou soustrast rodinám a blízkým všech obětí dnešního otřesného násilí v Krasnogorsku.“

Také resort ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) teroristický útok v Moskvě odsoudil: „Česko odsuzuje teroristický útok v Moskvě. Útok na civilní obyvatelstvo je nepřijatelný. Upřímnou soustrast rodinám obětí,“ napsal pirát na sociální síti X.

A právě prostou formou sdílení prohlášení ministerstva zahraničí se poté přihlásil i Fiala.

Na ověřeném videu je vidět, jak před útokem lidé zaujímají v sále svá místa, ale po chvíli se v panice ženou k východu, zatímco se nad výkřiky ozývá opakovaná střelba. Jiné video ukázalo muže střílející na skupiny lidí. Některé oběti ležely nehybně v kalužích krve, uvedla agentura Reuters.

„Najednou se za námi ozvaly rány, výstřely. Výbuch střelby, nevím čeho,“ řekl agentuře Reuters jeden ze svědků, který si nepřál být jmenován.

„Začala tlačenice. Všichni běželi k eskalátoru,“ dodal svědek. „Všichni křičeli, všichni utíkali.“

Washington měl v minulých týdnech varovat Moskvu před možností útoku. „Rusy jsme náležitě varovali,“ sdělil americký úředník, jenž hovořil pod podmínkou anonymity, aniž by uvedl další podrobnosti.

Po pachatelích pátrá ruská národní garda. Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, viníka ale dosud oficiálně neoznačily. Někteří ruští činitelé však obvinili Ukrajinu, na jejímž území Rusko vede ozbrojenou bojovou kampaň. Kyjev to důrazně odmítl.

Při obléhání beslanské školy v roce 2004 vzali islamističtí bojovníci jako rukojmí více než tisíc lidí včetně stovek dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala jen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 23.03.2024 9:50:02
čeká vyjádření USA, Německa a Francie. Má strach, že by i toto zvrzal. Nejhorší premiér v naší historii i budoucnosti!!!

|  20 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …