„Co tam s ním dělají?“ Zoufalý hostinský opět otevřel, pak přijela policie. Ale bylo cítit, že se jim nechce

09.12.2020 22:25

REPORTÁŽ Naštvanost i zoufalství bylo cítit z kroku majitele restaurace Šeberák na okraji Prahy, která ve středu v osm večer nezavřela. Policie dorazila po dvaceti minutách. ParlamentníListy.cz vše sledovaly na místě.

„Co tam s ním dělají?“ Zoufalý hostinský opět otevřel, pak přijela policie. Ale bylo cítit, že se jim nechce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policisté střežící vchod do restaurace Šeberák, která odmítla ve 20 hodin zavřít

Úderem středeční osmé hodiny večer se jen po několika málo dnech opět zpřísnily podmínky pro fungování restaurací a podobných zařízení. Nově místo 22. hodiny musejí provozovatelé uzavřít už v osm večer. 

Po této rychlé změně nařízení ze strany vlády už řadě majitelů hospod podle jejich slov došla trpělivost a uchylují se k občanské neposlušnosti. Jde minimálně o řadu mediálně prezentovaných podniků napříč republikou.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Mezi rebelující restaurace, které se odmítají podřídit několikáté změně a dalšímu znovu zavedenému zpřísnění pro jejich fungování, patří i již známá restaurace Šeberák v rekreačním areálu na břehu stejnojmenného rybníka. Na místo jsme se vydali podívat.

ParlamentníListy.cz dorazily k restauraci Šeberák nějaký čas po sedmé hodině večer a všude panoval naprostý klid. V restauraci byly zaplněny zhruba čtyři větší stoly, odhadem se tam mohlo nacházet mezi dvaceti a třiceti hosty. 

S blížící se osmou hodinou začali mnozí z nich platit a raději se odebrali do svých domovů. Dvě třetiny popíjejících a večeřících lidí ale sedět zůstaly. Ostatně podle svých slov byli informováni, že podnik zavírá až ve 22 hodin.

V restauraci bylo i několik novinářů a menších štábů. Před budovou podniku stál štáb České televize s nedalekým přenosovým vozem. Všichni napjatě čekali, co nastane s úderem 20. hodiny. Kromě toho, že ČT zapnula kamery a krátce po vládou nařízené zavíračce pořídila s nespokojeným majitelem restaurace rozhovor, se nedělo vůbec nic. Hosté dál seděli, popíjeli a bavili se. 

Chvíle, na kterou všichni „čekali“, nastala až dvacet minut po nařízené zavírací době. Ve 20.20 majitel podniku všem oznámil: už jsou tady! Nikam se neschovával, nikoho nevyhazoval. Hrdě se s nasazenou rouškou postavil před svoji restauraci a trpělivě čekal, že policisté dorazí od několik desítek kroků vzdáleného parkoviště. 

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

Pětice příslušníků Policie ČR, kteří na místo dorazili, vyzvala majitele, aby je následoval do restaurace, kde s ním několik minut separátně v salonku hovořila. Dovnitř restaurace ale policie po svém příchodu nikoho dalšího nepustila. Ani kamery.

„Co tam s ním dělají?!“ Ptali se lidé policistů střežících vchod do podniku. „Probíhají úkony. Přesně vám to neřekneme, není to nic tajného, ale nejsme tam. Jsme tady venku. Dovnitř nemůžete, počkejte, budete vpuštění, máte-li tam věci,“ oznámil jeden z policistů lidem stojícím venku. Nutno říci, že se chovali slušně a z jejich výrazu i hlasu bylo znát, že jim zásah žádnou velkou radost nedělá. Nic si neužívali, nechovali se nepříjemně, ale čistě profesionálně.

V době počátku policejního zásahu bylo uvnitř restaurace asi dvacet lidí. Někteří z nich začali platit a odcházet ihned po příchodu policie, jiní, až když byli vyzváni, že se podnik uzavírá. Hosty restaurace ale policie nechala normálně odejít. Věc řešili pouze s majitelem.

„Provozovatel podnik uzavře, budete ho muset opustit,“ zazněla informace od policistů. Zbytek hostů zaplatil, oblékl se a všichni se pomalu vydali domů. 

VIDEO: Policie přichází podnik uzavřít

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…