Daniel Herman pro PL: Vše, co říkám, je čistá pravda

25.10.2016 14:12

I na nepříjemné dotazy, byť krátce a jen poděkováním za sdělení názoru, reaguje na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Jeho jméno je v poslední době velmi skloňováno, ať již kvůli setkání s dalajlámou, tak kvůli (ne)vyznamenání jeho strýce Jiřího Bradyho.

 Daniel Herman pro PL: Vše, co říkám, je čistá pravda
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Poděkováním za názor Herman odpovídal především na dotazy těch čtenářů, kteří jej vyzývali k odchodu z funkce. Na přímý dotaz, zda se ministr chystá nyní odstoupit ze své funkce, pak odpověděl, že nikoli.

„Pane ministře, nestydíte se ani trochu? Celá pravda již brzy vyleze na světlo,“ napsal další čtenář. To už Herman zareagoval trochu jinak. „V to také doufám a nemám se za co stydět,“ odvětil ministr.

Další čtenář se pozastavil nad tím, že Herman lobboval za udělení medaile svému strýci Jiřímu Bradymu, jenž přežil pobyt v koncentračních táborech Osvětim a Terezín. „Můj dědeček a babička byli popraveni fašisty při likvidaci obce Ležáky. Medaili nikdy nedostali. S vašimi konexemi byste mi, jako jejich potomkovi, aspoň mohl zařídit doktorát z některé vysoké školy,“ uvedl čtenář.

„Je smutné, že takto znevažujete oběti nacismu,“ zareagoval Herman.

„Pane ministře, je pravda, že jste žádal pana prezidenta o udělení vyznamenání vašemu příbuznému? Pane ministře, je pravda, že by pan Brady vyznamenání z rukou pana prezidenta nepřijal, jak se uvádí v tisku? Pane ministře, nebyla to jen dopředu připravená provokace?“ tázal se další čtenář. To však Herman vyvrátil. „O žádnou provokaci se nejedná. Vše, co říkám do médií, je čistá pravda,“ sdělil. 

„Můžete nám říct, kdo volal paní Bradyové ohledně potvrzení udělení vyznamenání a podrobností týkajících se této ceremonie, když ne pan Forejt?“ zazněl další dotaz. Herman však odpověděl jasně: „Telefonoval pan ředitel Jindřich Forejt,“ uvedl. 

Veškeré otázky a odpovědi najdete ZDE.

„Myslíte, že se váš strýc ještě někdy dočká vyznamenání?“ zeptal se další čtenář. „Strýc se dočká celé řady ocenění od různých institucí,“ podotkl také.

„Nebojíte se, že kvůli tomu, že jste se dostal do střetu s prezidentem, by vás třeba příště – za rok – mohl odmítnout jmenovat ministrem, kdybyste na něj byl navržen? Sešel nebo sejdete se sním kvůli vašemu strýci osobně?“ zněla další otázka. Herman odvětil, že strach určitě nemá. „Po funkcích za každou cenu nebažím. Chci sloužit své vlasti v souladu se svým svědomím. Pokud bude mít pan prezident zájem, rád se s ním setkám. Já sám takovou potřebu nyní necítím,“ odpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…