„Důchod platit lidem 21,5 roku.“ Jurečka ukázal cíl. Ale nastal zmatek

07.02.2023 10:25

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se rozhodl vysvětlit, jak to bude s důchodovou reformou a v jakém věku se bude odcházet do penze. Bývalý 1. místopředseda ČSSD proti Jurečkovým výrokům postavil slova jeho koaliční kolegyně předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové a uhodil na celou vládu.

„Důchod platit lidem 21,5 roku.“ Jurečka ukázal cíl. Ale nastal zmatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Místopředseda vlády Marian Jurečka se rozhodl v rozhovoru pro Právo popsat, jak to vidí se změnami v důchodovém systému. Pokud lidé budou pracovat od 18 let ve fyzicky náročných profesích, půjdou do důchodu dřív, než lidí, kteří začnou pracovat po vysoké škole v zaměstnání, které tak fyzicky náročné není. Zdůraznil přitom, že nějaká reforma proběhnout musí.

„Když nic neuděláme, tak kolem roku 2050 překročí pět procent hrubého domácího produktu. Což by v přepočtu na dnešní ceny bylo více než 300 miliard korun v minusu. Připomínám, že loni byl důchodový systém v minusu 17 miliard. V letošním roce je odhad až 80 miliard korun. To je dlouhodobě neudržitelné,“ varoval.

Jedním dechem však čtenáře ujistil, že jakákoli reforma penzí se nebude vztahovat na lidi narozené před rokem 1973.

„Z hlediska stability je důležité, aby zůstala současná průměrná délka vyplácení starobního důchodu na 21,5 roku,“ podotkl.

Předsedkyně TOP 09 však v nedělní Partii CNN Prima News prohlásila, že důchodová reforma se nebude týkat lidí nad 40 let. Tedy lidí narozených před rokem 1983.

Moderátorka Partie Terezie Tománková předestřela debatní téma ke zvýšení věku odchodu do důchodu ze 65 let na 68 let.

Pekarová Adamová tento záměr hájila. „Když si mám vybrat mezi tím, že důchodový systém zkrachuje a už nebude na důchody... A když si mám vybrat mezi tím, jestli provedeme reformu, aby systém dál fungoval, tak já si vyberu reformu,“ podotkla s tím, že reformy musí zahrnovat i nepopulární krok, aby bylo možné udržet celý systém v chodu.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21906 lidí

Fiala oponoval, že v 68 letech už lidi nemohou pracovat ani jako pekaři, ani u pásu v automobilce. „To se prostě neohnete,“ zlobil se Fiala. Podle jeho názoru je třeba tlačit především na větší porodnost. „Ale pokud se budeme chovat tak, jako vaše vláda, že budeme mít energetickou krizi a máme čtyřikrát dražší energie, tak ty rodiny se prostě bojí mít děti. A my jim prostě musíme říct, nebojte se mít děti, my vám vytvoříme podmínky, abyste je uživili,“ řekl Fiala.

Markéta Pekarová Adamová kontrovala, že existují rekvalifikace a nikdo nemusí zůstávat v jedné profesi po celý život. Upozorňovala také na to, že chystaná důchodová reforma chystá více kroků, ale bude je projednávat, až to bude připravené jako celek. „Já tady nechci vytrhávat jednu věc, jak se to teď děje,“ pokračovala Pekarová Adamová.

Přislíbila, že vláda bude s opozicí o reformě diskutovat, stejně jako diskutuje s opozicí i o jiných věcech, navzdory tomu, co říkává hnutí ANO. „Je tady v tomto směru vidět, že opozice nemá řešení. Pokud opozice počítá se třemi dětmi na jednoho seniora, tak to se prostě nestane, to je iluze,“ sdělila také Fialovi.

Někdejší 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek za tento nesoulad členy vládní koalice zkritizoval.

„Jsou jen dvě varianty. Buď lžou lidem i po prezidentské volbě a neumí se ani domluvit jak nebo paní Markéta neumí počítat, protože 2023-1973 fakt není 40. Každopádně vláda chystá něco, k čemu si od voličů nevzala mandát ve volbách. Potom se diví, že jsou lidé nespokojení a dokonce je označuje za možné riziko,“ napsal k tomu Hašek.

Michal Hašek promlouvá

Není to přitom ani zdaleka poprvé, co se z vládní koalice ozývají odlišné informace na stejné téma. Když Jurečka na jaře 2022 oznamoval příspěvek 5 tisíc korun na každé dítě mladší 18 let v rodině, jednou řekl, že se příspěvek vztahuje na rodiny s příjmem milion korun hrubého za rok, jenže při svém dalším vystoupení mluvil o milionu korun čistého. Nakonec platil hrubý příjem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černoprdelník měl v minulé vládě na starosti lesy jako MZ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastík1 , 07.02.2023 16:33:24
Stačí se podívat na letecký snímky za bolševika a po černoprdelníkovi. To je rozdíl co. Místo aby za tu bohulibou činnost skončil na Mírově tak dostal od politologa na starost důchodce. Vypadá to, že důchodci budou v po jeho ministrování ve stejným stavu jako české luhy a háje.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…