„Dvě mega? Pche. Čtyři? Néé! Šest? Furt málo. Vosum.“ Tolik milionů dostal Člověk v tísni i od Pirátů na festival, který ukázal, jak muž vylíže rty silikonové panně

18.02.2020 4:43

ParlamentníListy.cz pokračují v interpretaci závazných dokumentů, které lze běžně najít v oficiálních registrech. Protentokrát naše redakce narazila na takzvanou veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí víceleté účelové neinvestiční dotace – víceletého grantu – pro obecně prospěšnou společnost Člověk v tísni.

„Dvě mega? Pche. Čtyři? Néé! Šest? Furt málo. Vosum.“ Tolik milionů dostal Člověk v tísni i od Pirátů na festival, který ukázal, jak muž vylíže rty silikonové panně
Foto: Jedensvet.cz
Popisek: Ukázka se snímku Silikonová romance (USA | 2018 | 71 min.)

Anketa

Je v Polsku a Maďarsku ohrožena demokracie?

hlasovalo: 12725 lidí
Smlouva byla do registru vložena 15. 4. 2019 a postihuje období (poskytnutí grantu formou dotace) 2020, 2021, 2022 a 2023. Cílem je podpora pro realizaci projektu Jeden svět – Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech a hlavní město Praha na něj uvolní rovných osm milionů korun. Pražský magistrát je ve smlouvě zastoupen ředitelem odboru kultury a cestovního ruchu Františkem Ciprem.

ParlamentníListy.cz v souvislosti s dotací hovořily se svým zdrojem na pražském magistrátu, který podle svých slov vnímá festival jako užitečný, výši dotace však s ohledem na problematiku špatného parkování, bezpečnosti, narkomanů a dalších faktorů ve městě vnímá jako příliš vysokou. „Nevím, jestli to tak bylo, ale fakt bych se nedivil, kdyby se to bralo jako v mariáši: Dvě mega? Pchá. Čtyři? Málo. Vosum? Tak jo!“

ParlamentníListy.cz se v souvislosti s grantem podívaly rovněž na detaily festivalu, na jeho minulost a současně i program, který nabízí.

Jeden svět je podle oficiálních výstupů festival dokumentárních filmů věnovaných problematice lidských práv. Festival je od svého vzniku v roce 1999 jednou z aktivit obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni. Patří k nejvýznamnějším festivalům tohoto druhu v Evropě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Během festivalu je udělována mezinárodní lidskoprávní cena Homo Homini určená osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

Anketa

Měla by policie zakročit proti těm, kteří by blokovali Stanislavu Křečkovi přístup do kanceláře ombudsmana?

99%
1%
hlasovalo: 15431 lidí

Program letošního festivalu Jeden svět bude zveřejněn 19. února 2020. I proto jsme se podívali na dokumenty, které v rámci problematiky lidských práv vysílal festival v loňském roce.

Jako první nás zaujal americký dokument Silikonová romance, který byl natočen v USA v roce 2018. Něco přes hodinu trvající sonda prý nabízí „filmové nahlédnutí do soužití lidí s jejich silikonovými partnery, partnerkami, přáteli, dětmi – nahlédnutí do života na pomezí reality a fantazie“. Krátkou ukázku, kde je k vidění třeba dlouhý polibek, nebo svlékání panny na posteli, můžete spatřit ZDE.

Tato silikonová romance podle autorů překvapí i ty, kdo tvrdí, že už viděli všechno.

Silikonová romance (pokračuje)

Dalším z mnoha filmů, které diváci viděli v loňském roce a měl být věnován problematice lidských práv, jsou Bratři Okamurovi. Režisérem snímku je Filip Remunda a oficiální anotace konstatuje následující: „Populistický politik, hluboce věřící křesťan a úspěšný architekt. Tři bratři a každý úplně jiný. Netradiční pohled za dveře jedné česko-japonské rodiny… Mikrosvět bratrů Okamurových jako by byl typickým příkladem rozdělení dnešní české společnosti.“

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí
Jiným zajímavým dokumentem mohl být rovněž americký biják Nebuď pičus. „Sourozenecká odysea z amerického předměstí zachycuje každodenní boj o pozornost, neustálé pošťuchování i toleranci k odlišnosti toho druhého.“

Kromě těchto spíše oddechových filmů ovšem festival nabídl i čistě dokumentární a těžkou tvorbu: Proces s Ratko Mladićem, Přeživší (portrét místních humanitárních pracovníků zachycující boj se smrtícím virem ebola) nebo Služebnou v pekle, investigativní dokument zachycuje příběhy několika domácích služebnic na Blízkém východě i praktiky pracovních agentur.

O podpoře festivalu rozhodlo pražské zastupitelstvo (usnesením 4/58 ze dne  28. 2. 2019) a ve smlouvě je rovněž uvedeno, že se Člověk v tísni zavazuje uvádět u všech propagačních materiálů projektu a na vstupenkách na veřejné projekce, jakož i při všech veřejných vystoupeních výši dotace poskytnuté hlavním městem Prahou, logo hlavního města Prahy a zajistit taky důstojné podmínky reprezentace Prahy při realizaci projektu.

V této souvislosti ParlamentníListy.cz nalezly velmi zajímavou rošádu. V roce 2019 byl na prvním místě v sekci „záštity a poděkování“ pražský primátor, Pirát Zdeněk Hřib. Druhým byl ministr zahraničí České republiky Tomáš Petříček a na třetím místě tehdejší šéf resortu kultury Antonín Staněk. V roce 2020 však došlo ke změně. Na první místo organizátoři festivalu umístili Lubomíra Zaorálka, ministra kultury, na druhém zůstal ministr zahraničí České republiky Tomáš Petříček a až třetí je pražský primátor Zdeněk Hřib.

Generálním partnerem festivalu je firma AVAST. Tu mimochodem prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů za to, že měla „prostřednictvím své takzvané divize Jumpshot prodávat data o aktivitách uživatelů antivirové ochrany. Je zde podezření ze závažného rozsáhlého porušení ochrany osobních údajů uživatelů. Na základě našich zjištění učiníme další kroky, o kterých budeme veřejnost informovat,“ uvedla 14. února předsedkyně úřadu Ivana Janů.

Hlavním partnerem Jednoho světa je Zátiší Group, mezi významnými partnery nalezneme subjekty, jako například Kreativní Evropa – MEDIA, Bageterie Boulevard či Evropský parlament.

Letošní Jeden svět se uskuteční 5.–14. března 2020 v Praze a poté v dalších pětatřiceti městech.

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí víceleté účelové neinvestiční dotace – víceletého grantu | č. DOT/62/05/006280/2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…