FOTO To se jen tak nevidí: Delegaci Íránu přivítalo pět žen-diplomatek

21.06.2016 12:42

Jak to vypadá, když k vyjednávacímu stolu proti sobě zasedne tým diplomatů sestávající z pěti mužů a pěti žen na druhé straně? Taková zkušenost se naskytla politické reprezentaci Íránské islámské republiky v čele s ministrem zahraničí Javadem Zarífem a šéfce evropské diplomacie Federice Mogherini a jejímu týmu. Obě strany se setkaly na konferenci v Oslu.

 FOTO To se jen tak nevidí: Delegaci Íránu přivítalo pět žen-diplomatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

V minulém týdnu se světoví lídři setkali v Norsku na každoročním fóru pořádaném v hlavním městě Oslu, což je město, které patří k těm nejvyhledávanějším destinacím pro pořádání podobných akcí.

Fóra se mezi 14. a 15. červnem zúčastnily hlavy států a mezinárodních organizací. Myšlenkou akce je spolupráce světových lídrů v řešení současných globálních konfliktů v poněkud méně formální atmosféře: Fórum v norském Oslu se odvíjí od pravidel „Chatham House“, což znamená, že informace ze setkání se mohou dostat ven, ale nesmějí být zmíněna konkrétní jména jejich producentů.

Aby byla setkání co možná nejefektivnější, delegáti se často setkávají již před samotným zahájením fóra. Právě tak učinila i vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini, která se setkala s ministrem zahraničních věcí Íránu Javadem Zarífem.

Podle informace, kterou sama Mogherini zveřejnila na svém twitteru, jednali zejména o nedávno uzavřené dohodě s Íránem a o situaci v Sýrii. Vše ostatní již zůstalo tajemstvím. Co ovšem veřejnost nejvíce zaujalo, nebyl ani tak obsah jejich rozhovoru, jako spíše fotografie, kterou šéfka evropské diplomacie zveřejnila spolu s informací o jednání.

 

Na fotografii lze zahlédnout Zarífa v obklopení svého čtyřčlenného, mužského týmu delegátů, kteří čelí pěti ženám, v čele s Mogherini, které hájí zájmy Evropské unie.

„Přestože ženy stále ještě nezastávají ani polovinu postů ve všech evropských úřadech, je jistě velmi pozitivním znamením, že je v evropské politice dostatek žen na to, aby se něco takového mohlo vůbec stát,“ uvádí se na serveru Quartz.com, který informaci rozšířil.

Na druhou stranu Írán je pátou nejhorší zemí pro život žen na světě. Zapojení žen do politického života této prastaré země je naprosto minimální. V íránském dvaatřicetičlenném kabinetu ministrů jsou pouze dvě ženy. Mezi 290 poslanci jich je jen 17, což představuje pouhých 6 procent.

„Přestože setkávání globálních lídrů, na kterých lze spatřovat pouze muže, i nadále zůstává velmi častou záležitostí, pokud se na zmíněnou fotografii člověk bedlivě zadívá, dostane pocit, že koncept čistě mužských delegací je lehce zastaralý,“ píše Quartz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…