"Fašizace společnosti." Ovčáček a historik ve při

09.04.2016 15:15

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a historik a nakladatel Jiří Padevět se přou o to, co vlastně znamená fašizace společnosti. Píše o tom server Lidovky.cz.

"Fašizace společnosti." Ovčáček a historik ve při
Foto: ČT
Popisek: Jiří Padevět

Ve výbušné diskusi o návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v pořadu České televize Máte slovo hradní mluvčí Jiří Ovčáček mimo jiné popsal, jaké jsou podle něj znaky fašizace české společnosti. „Projevem fašizace je, když někdo zneuctí standartu prezidenta republiky, když někdo zneuctí vlajku Čínské lidové republiky a vlajku České republiky,“ tvrdil Ovčáček.

Celý text je ZDE

Před příjezdem čínského prezidenta totiž neznámý pachatel postříkal čínské vlajky lemující pražskou Evropskou třídu barvou.

Prezidentův mluvčí odkázal mimo jiné i na krádež standarty na Pražském hradě skupinou Ztohoven. Ta místo ní na stožár pověsila obří červené trenýrky. Standarta se dosud nenašla. Policie skupinu obvinila a nyní jejím členům hrozí až tři roky vězení.

Fašizace společnosti se odehrává v masovějším měřítku

Historik a šéf vydavatelství Academia Jiří Padevět má na celou věc jiný názor. „Myslím, že je to naprosto mimo. Fašizace společnosti vypadá úplně jinak a odehrává se v poměrně masovějším měřítku. To, co se stalo, byla reakce na nějakou konkrétní situaci a pokud bychom chtěli mluvit o fašizaci společnosti, tak je to široký a dlouhodobý proces, který rozhodně netrvá tři dny,“ míní Padevět.

Fašizace podle Jiřího Padevěta nastává, když verbální násilí přejde do toho fyzického a objeví se ozbrojené polovojenské oddíly, které začnou napadat politické odpůrce. „Fašizace je něco politického a nejsou to činy jednotlivců,“ sdělil.

Prezidentův mluvčí si však za svými slovy stojí a v sobotu to vyjádřil na svém twitterovém účtu: "První standartu prezidenta republiky pošpinili nacisté. A pak "umělci". Za svými slovy si stojím. Je to fašizace."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…