„Fiala skončí jako Nečas.“ Odhalení a vážná nařčení

20.10.2023 14:05

Případ obvinění dvou vysokých manažerů prestižní pražské kliniky IKEM dostává nečekané souvislosti. Mluví se o možném protizákonném podnikání dvou významných lékařů. Jedním z nich je profesor Jan Pirk a druhým jeho kolega Ivan Netuka, současný poradce premiéra Petra Fialy. Ten je zmiňován i v souvislosti s lobbistou Martinem Nejedlým, který proslul svými kontakty na Rusko.

„Fiala skončí jako Nečas.“ Odhalení a vážná nařčení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Prezident Klaus jmenoval Petra Fialu ministrem školství

V časopisu Reportér píše novinář Jaroslav Kmenta o zcela nové a veřejnosti neznámé větvi kauzy prestižní kliniky IKEM. Přes popis známých faktů, jako je třeba obvinění ředitele IKEM Michala Stiborka i jeho zástupce Jiřího Malého, se Kmenta dostává k dvěma ikonám zmíněné kliniky, ke kapacitám svého oboru – Janu Pirkovi a Ivanu Netukovi.

Kmenta ale nepopisuje jejich nesporné lékařské kvality, ale věnuje se dokumentům, které naznačují, že oba lékaři vlastnili přes offshorové společnosti se sídlem v Lichtenštejnsku firmy, které zařizovaly významné dodávky do českých nemocnic a především do samotného IKEM.

Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to podle Kmenty konflikt se zákonem, který by měli kriminalisté prověřit minimálně kvůli možným daňovým únikům a obcházení pravidel pro veřejné zakázky.

Celá věc je o to zajímavější, že Ivan Netuka pracuje jako poradce premiéra Petra Fialy pro oblast zdravotnictví.

To ale není všechno, čemu Netuka poslední dobou musí čelit a co by měl vysvětlovat.

Objevila se totiž informace o propojení tohoto premiérova poradce s bývalým poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. Netuka je totiž jeho lékařem, ale podle všeho tím jejich vztah nekončí.

Zatímco Ivan Netuka se k napojení na Martina Nejedlého odmítl podle serveru iDnes.cz vyjádřit, Nejedlý uvedl, že se setkali mimoslužebně pouze jednou, a to v době, kdy Netuka s Pirkem projevili v rámci přípravy na lékařský kongres zájem o prohlídku Pražského hradu.

To je ale v rozporu s tím, co píše server Blesk.cz, kde se objevila informace, že se Nejedlý setkal s Netukou i jindy. Zmíněna je jejich schůzka za účasti bývalého ředitele IKEM Stiborka.

Na tyto zveřejněné informace reagoval např. šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl, který se na svém facebooku vyjádřil v tom smyslu, že pokud měl premiérův poradce v Lichtenštejnsku firmu na nemocniční zakázky a před policií ho chrání premiér, „tak Fiala s Rakušanem a Blažkem nemůžou skončit jinak než Nečas“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nakonec se prokáže , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 20.10.2023 14:46:57
že nejpoctivěším a nejschopnějším premiérem od přavratu tady byl babiš. Na něj se ještě nic nenašlo, přes velkou snahu a masáž médií i politiků. Nic nebylo prokázáno a zemi vedl babiš nejlépe. Protože to není mamlas ale chytrý a vzdělaný chlap. Mimořádně psychicky odolný. A zvládá to i bez vysílání signálů a naučené, zmatené gestikulace.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…